ŠTO SE DOGAĐA NA ISTOKU? Putin gomila vojsku, Bjelorusija šalje migrante, istok Europe je na rubu

ukrajina, Rusija, rat

Rusija se sprema na moguću invaziju na Ukrajinu, upozorili su američki dužnosnici europske kolege, prema američkom portalu Bloomberg, koji je ovo otkriće objavio prošlog tjedna, pozivajući se na više neimenovanih izvora. 

SAD pomno motri gomilanje ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom posljednjih tjedana, ali još nije podijelio sva svoja saznanja s europskim saveznicima, tvrde Bloombergovi izvori, a prenosi Index.

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov odmah je odbacio tu vijest kao "prazne i neutemeljene napore da se zaoštre napetosti". Ruski predsjednik Vladimir Putin usto je optužio SAD i NATO za provokaciju zbog njihove mornaričke vojne vježbe u blizini Krima u Crnom moru.

Putin se na to u ponedjeljak požalio francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, s kojim je telefonski razgovarao. Macron je pak Putinu izrazio svoju "snažnu zabrinutost" i "spremnost na obranu" teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, što ruskom predsjedniku sigurno nije bilo drago čuti. 

Glasnogovornik Pentagona, John Kirby, odgovorio je pak na Putinove prozivke da su "sve naše vježbe obrambene naravi i sastavni su dio naših saveza... u regiji" te da Pentagon transparentno izvještava javnost o svojim vojnim vježbama, dok "na ruskoj strani nema nikakve transparentnosti u vezi s gomilanjem snaga na zapadu njihove zemlje".

Putin je i na proljeće nagomilao snage uz ukrajinsku granicu, sad radi isto

Ako vam sve ovo zvuči kao déjà vu, za to imate dobar razlog. Rusija je i u travnju ove godine nagomilala više od sto tisuća vojnika, kako uz međunarodno priznatu rusko-ukrajinsku granicu tako i na poluotoku Krimu, suverenom ukrajinskom teritoriju koji je Rusija pripojila 2014. nakon tajne vojne operacije i na temelju spornog referenduma. Pripojenje Krima, podsjetimo, nije međunarodno priznato, a Moskva je otad pod sankcijama SAD-a i Europske unije. 

Sada se, još jednom, uz granicu s Ukrajinom nagomilalo najmanje 90 tisuća vojnika, uz hrpu tenkova, oklopnih transportera i drugih vozila i teškog naoružanja. Osim toga, u blizini ukrajinske obale smještene su i snage ruske Crnomorske flote. 

Kao i u travnju, Moskva i sada tvrdi da samo održava vojne vježbe i da ima pravo premještati svoje snage unutar svojih granica kako god želi, dok na Zapadu mnogi to vide kao moguću uvertiru u invaziju kojom bi ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao dovršiti ono što je počeo 2014. - komadanje ili potpunu okupaciju Ukrajine, koju su on i njemu bliski suradnici poput bivšeg savjetnika i glavnog ideologa Kremlja, Vladislava Surkova, u više navrata opisali kao umjetnu naciju i državu. Do vojne intervencije Rusije na proljeće ipak nije došlo, no Kijev je, potpuno razumljivo, zabrinut da bi se to moglo dogoditi sada.