ŠTO MOŽE, A ŠTO NE Na meso zaboravite. 16 piva je OK, kao i 20 kg ribe po osobi...

Carina
Arhiva

Bliži nam se sezona godišnjih odmora, pa je dobro informirati se što se smije i u kojim količinama prenijeti preko granice. 

Treba istaknuti da je Hrvatska od početka ove godine 20. članica eurozone i nova članica šengenske zone. Iz Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine kažu da kazne za prekršaje unosa robe mogu biti drakonske pa je dobro znati navedena ograničenja.

Kada su u pitanju duhanski proizvodi, prema podacima koje su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH dostavili Faktoru, putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa.

Za putnike u zračnom prometu dozvoljeno je unijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara, 250 grama duhana za pušenje. Za putnike u drugim oblicima prometa (cestovni, željeznički...) dozvoljeno je 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje.

Nova pravila

Kada su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede za sve vrste prijevoza. Svima je dopušteno unijeti 16 litara piva, četiri litre vina i dvije litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22 posto alkohola, odnosno jedan litar jačih alkoholnih pića.

"Unos trošarinskih proizvoda u količinama većim od količina naprijed propisanih za primjenu oslobođenja, dopušten je uz obračun i naplatu svih uvoznih davanja pod uvjetom da su isti: prijavljeni carinskom službeniku, unosi ih fizička osoba starija od 17 godina koja ih sama prevozi, namijenjeni za osobne potrebe", navode iz UNO.

Također, carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porijekla koji čine dio osobnog prtljaga putnika, tako da uopće nije dopušteno unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

"Dopušteno je po osobi unijeti 20 kilograma proizvoda iz ribarstva, uključujući svježu, sušenu, kuhanu, osoljenu ili dimljenu ribu i određene ljuskare ili mekušce poput kozica, rakova, neživih dagnji i neživih kamenica, pod uvjetom da je svježa riba eviscerirana -  izvađena joj je utroba"; navode.

Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porijekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do dva kilograma po osobi.

"Do dva kilograma dozvoljeno je unijeti mlijeko u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga, uz uvjet da ne zahtijevaju držanje u frižideru prije otvaranja"; navode iz UNO.

Bez ograničenja količine mogu se unijeti, između ostalog, kruh, kolači, keksi, vafli i oblate, dvopek, čokolada i slastice, masline punjene ribom…

Kompletan popis možete pogledati OVDJE.