ŠTO MISLITE Širi li se koronavirus brže u svlačionici ili učionici?

Svlačionica
Ilustracija

Sudeći prema logici mjera koje su na snazi koronavirus se mnogo brže širi u u učionici, nego u svlačionici. Naime, ako je pozitivno jedno dijete u razredu, cijeli razred ide u samoizolaciju, no ako je pozitivan neki nogometaš samo on ide u izolaciju, dok njegovi suigrači nemaju problema, i nastavljaju dalje igrati utakmice.

Čak i ako je pozitivan član obitelji nekog od učenika cijeli razred ide u samoizolaciju, dok se učenik ne testira, a takvih smo primjera imali u Mostaru dok se u slučaju pojave zaraženog igrača u ekipi, samo on mijenja drugim, ali se utakmice ne odgađaju. 

Upravo izoliranje cijelog razreda u slučaju pojave pozitivnog učenika, jedan je od razloga što roditelji u ZHŽ-u i HNŽ-a od sutra potpisuju izjave kojom na sebe preuzimaju odgovornost za svoje dijete, tražeći od nadležnih ministarstava ukidanje pojedinih mjera. 

U Hrvatskoj pak procjenu o tome idu li drugi učenici u samoizolaciju ako je netko u razredu obolio, a zarazio se izvan škole, donose na temelju informacija o situaciji u školi i o oboljelom djetetu, u suradnji s upravom škole i po potrebi s liječnikom školske medicine. 

Pri procjeni uzimaju se u obzir razni čimbenici koji povećavaju ili smanjuju rizik za širenje bolesti u kolektivu - klinička slika oboljelog djeteta – ako je oboljelo dijete asimptomatsko, manja je vjerojatnost da je zarazilo kontakte u razredu nego ako kašlje, kiše i šmrca, fizička distanca među učenicima i provjetravanje učionice te smještaj bolesnog učenika u razredu – nije svejedno je li razred u kojem boravi oboljeli učenik prenapučen i zatvorenih prozora ili je razmak među učenicima minimalno 1,5 metara i prozori su otvoreni, u višim razredima podatak o tome je li bolesni učenik nosio masku – manja je šansa da će oboljeli prenijeti infekciju na ostale učenike ako ispravno nosi masku.

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić medijima u Hrvatskoj objasnio je da ne trebaju nužno u slučaju jednog oboljelog učenika stavljati cijeli razred u karantenu, već se može u nekim situacijama nastaviti pohađanje škole i pratiti njihovo zdravstveno stanje u bliskoj suradnji s nadležnim liječnikom školske medicine. 

„Naravno, ako u razredu ima 30 djece i mijenjaju raspored sjedenja pa je bolesno dijete u prenapučenom razredu mijenjalo mjesto, nema druge nego cijeli razred staviti u karantenu/samoizolaciju“, naveo je Kaić dodavši da u slučaju prijenosa virusa s jednog djeteta na drugo cijeli razred ide u samoizolaciju.

U Hercegovini se pak svaki razred tretira jednako, bez obzira koliki je, i koliko djece ga pohađa, a sva djeca se samoizoliraju u slučaju pojave zaraženog učenika. Djeca nemaju mogućnost odlaska na veliki odmor, sati su skraćeni, a razredi smanjeni. Resorni ministri peru ruke od vlastite odgovornosti, navodeći da oni samo provode što su naložili iz zdravstva, a roditelji stjerani u kut preuzimaju na sebe odgovornost. FIFA i UEFA tih problema nemaju.