ŠTO JE INSPEKCIJA ZATEKLA? Investitor potvrdio da je gradnja solara uzrok bujica. Sporno ponašanje i Grada Mostara

Međine solarne elektrane

Inspekcija Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ odgovorila je na upit što su zatekli u Međinama između Mostara i Širokog Brijega nakon tvrdnji mještana da je bujica prouzročena radovima oko solarnih panela na obližnjem brdu nanijela veliku štetu selu i lokalnim kućama.

"Na telefonsko traženje mještana Međina, županijska inspektorica zaštite okoliša izišla je na teren, na lokalitet izgradnje solarnih elektrana u naselju Polog, gdje je uz mještane zatekla i predstavnike operatera ECCO SOLAR ENERGY d.o.o iz Čitluka kao i predstavnika izvođača radova TERA-TECHNICS d.o.o. Knešpolje. Valja napomenuti da je, prema informacijama mještana, prvo kontaktirana Služba za inspekcijske poslove
Grada Mostara.

Međine solarne elektrane

Međutim, županijska inspektorica zaštite okoliša ih nije zatekla na terenu iako je u njihovoj nadležnosti nadzor nad pridržavanjem  urbanističko-tehničkih uvjeta (kako prilikom pripreme terena za gradnju tako i prilikom same izgradnje) kojim se između ostaloga propisuju i uvjeti uređenja parcela odnosno uslovi za zaštitu od prirodnih i ljudskim djelovanjem izazvanih nepogoda", stoji u odgovoru za hercegovina.info.

I mještani i investitori složni oko uzroka bujice

"Prema informacijama dobivenim od mještana (koje nisu osporili ni predstavnik Operatera kao ni predstavnik Izvođača radova), zbog obilnih padalina tijekom noći s utorka na srijedu, zbog neriješenog pitanja odvodnje oborinskih voda s platoa na kome je u tijeku priprema terena za izgradnju solarne elektrane spomenutog operatera, došlo je stvaranja bujičnih potoka duž seoskog puta koji je dio usjeka koji se spušta s platoa na kome se priprema teren za solarne fotonaponske elektrane.

Međine solarne elektrane

Tako nastale bujične vode spustile su se direktno do stambenih i gospodarskih objekata te okućnica pri čemu je na istim pričinjena određena šteta (plavljenjem objekata, odronima stijena). Kako bi se što prije moglo pristupiti čišćenju i sanaciji terena, županijska inspektorica je sve navedeno evidentirala u zapisniku koji su, bez primjedbi, potpisali kako predstavnici mještana tako i predstavnik Operatera odnosno Izvođača radova", kažu nadalje iz Inspekcije.

Međine solarne elektrane

Propust Grada Mostara koji također na tom dijelu planira graditi solarne elektrane

"Također, treba istaknuti da je za predmetno postrojenje ovo ministarstvo izdalo okolišnu dozvolu u kojoj su, između ostaloga, jasno propisane i mjere za sprječavanje negativnog utjecaja na vode i tlo, a iste je nadležni organ Grada Mostara trebao inkorporirati prilikom izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, ali i nadzirati njihovo provođenje odnosno reagirati prilikom ovog događaja. U istoj okolišnoj dozvoli propisano je i da je operater dužan otkloniti uzroke štete, a nastalu štetu nadoknaditi ukoliko do šteta bilo kakvog karaktera dođe tijekom izgradnje, rada i prestanka rada fotonaponske solarne elektrane", istaknuli su u zaključku svoga odgovora iz Inspekcije ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ.

Podsjetimo, na brdu iznad sela nedavno je prokopan i poravnan teren za velika polja solara. Koncesiju za gradnju tu su među ostalim dobili i Plavo sunce Zdravka Mamića, te Lena Ljiljanka Palca, o čemu smo već pisali. No nisu oni jedini koji su bacili oko na taj inače osunčan teren. Na toj lokaciji solarnu elektranu za vlastite potrebe planira graditi i Grad Mostar. Trenutno se polje budućih solara prostire na 70 hektara, a plan je da stotine hektara brda budu ispunjena solarnim panelima.

'Solar Lena' koncem prošle godine i početkom tekuće dobila je koncesiju na LENA 1 (Kozice) i LENA 2 (Polog) obje snage po 75 MW ukupno 150 MW na razdoblje od 30 godina.

Riječ je o solarima za koje su Vlada HNŽ i kompanija Plavo Sunce Čitluk, u vlasništvu Zdravka Mamića sklopili u travnju ove godine ugovor o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije izgradnjom 10 solarnih elektrana. Svaka fotonaponska elektrana imat će 4 MW i gradit će se u Pologu kod Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.