FOTO  Što je danas Srednja škola Čapljina !?

To je škola koja je u svoje vrijeme bila prenapučena, što učenicima iz općine Čapljina, što učenicima koji su dolazili iz susjednih općina, Ljubuškog, Mostara, Širokog Brijega. To je u svoje vrijeme bila škola na ponos Hercegovine. Kažem '' bila ''…

Srednjoškolsko obrazovanje u Čapljini započinje zanatskom školom od 1924 godine i Državnom mješovitom građanskom školom poljoprivrednog smjera od 1939 godine. Tijekom drugog svjetskog rata obrazovanje je prekinuto. Školske 1946/47. godine u Mostaru je formirana Srednja poljoprivredna škola koja je školske 1947/48. godine nastavila rad u Čapljini, u bivšoj zgradi Građanske škole, a uz školu je formiran i Đački dom za smještaj učenika.

Ova škola djeluje i danas u sastavu Srednje škole Čapljina, dakle već duge 62 godine. Godine 1946/47. godine u Čapljini je otvorena niža domaćinska škola koja je polaznike osposobljavala za zanimanje krojača. Godina 1954/55. je godina početka rada Više gimnazije ( V – VIII razreda ). U sastavu gimnazije bilo je formirano 1960/1961 godine odjeljenje Učiteljske škole, koja se ukida 1963 godine. Od 1961 – 1968 godine u Čapljini je radila Srednja ekonomska škola.

Srednjoškolski centar formiran je 1972 godine i u njegov sastav ušle su tri tadašnje čapljinske srednje škole: Gimnazija, Poljoprivredna škola i Škola za praktičnu obuku. Koliko se razvijalo srednje usmjereno obrazovanje u Čapljini govori struktura Srednjoškolskog centra u čijim školama se 1988/89. godine školuju sljedeći kadrovi: Poljoprivredno – prehrambeno – veterinarska ; ugostiteljsko – turistička, strojarska i elektro struka, a u okviru ovih struka za 20 obrazovnih profila upisano je 1330 učenika, a nastavu su održavala 63 prosvjetna djelatnika i 22 vanjska suradnika.

No danas je situacija potpuno obrnuta. Srednja škola Čapljina ima veoma mali broj učenika. Svjedoci smo i sami da veliki broj učenika odlazi u susjedne općine i gradove, Metković, Mostar, Ljubuški. Uzmimo u obzir činjenicu da za sva tri grada, Ljubuški, Metković i Mostar odlaze dva puna autobusa učenika u obje smijene, svakog dana. Pa prosudite i sami koliki je to gubitak, na štetu naše Srednje škole, u kojoj se ove školske godine napravio jedva jedan razred opće gimnazije, dok o drugim smjerovima nema ni govora, poput jezične gimnazije koja je iznjedrila svega tri generacije i nakon toga prestala s radom. Godinama se ništa nije mijenjalo, nije otvoren nijedan novi smjer, mladima grada nije pruženo nešto novo i inovativno, nešto što bi ih zadržalo u ovom gradu. Zašto je to tako ? Zar nam je cilj mlade slati izvan naše općine i izvan našeg grada ? Zar nemamo sve preduvjete da ostanu ovdje, u našem gradu, i da upravo za naš grad oni učine nešto novo ?

Pored svega toga odlučili smo vam pokazati i nekoliko slika Srednje škole Čapljina, odnosno njenog pročelja. Zaista je sramotno vidjeti da ovako izgleda glavno pročelje škole, škole koja je nekada, kako smo prethodno vidjeli u tekstu, udarila temelje Srednjoškolskog obrazovanja u državi. Zar nije sramota da već 10 godina škola izgleda ovako ? Zar nije sramota za sve nas, učenike, roditelje, građane ? I što će reći onaj putnik – namjernik koji prolazeći kroz Čapljinu vidi da je to izgled Srednje škole ? A da, to će mu možda biti i dostatan odgovor kakvo je stanje u ovoj školi – upravo onakvo kako izgleda i njena fasada ! Istina, doba je krize i recesije, ali ne vjerujem da su boje toliko poskupile da se u posljednjih deset godina nije nešto moglo učiniti barem po ovom pitanju, ako već ne po pitanju politike ove škole…

Foto i tekst: CAPORTAL.INFO