STJEPAN BOŠKOVIĆ O VLADI HNŽ "HDZ će formirati Vladu sa SDA zato što HRS nema dovoljno hrabrosti da ih izbaci"

Stjepan Bošković i Edin Mušić

Kako stvari stoje, Vladu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji činit će HDZ i SDA. Potvrdio je to za hercegovina.info Stjepan Bošković, vođa pregovaračkog izaslanstva HDZ BiH u ovoj županiji.

Bošković je potvrdio kako su jučer održali sastanak sa izaslanstvom SDA u ovoj županiji i okvirno konkretizirali buduću suradnju. Završni sastanak ove dvije stranke najavljen je za ponedjeljak, 17. srpnja.

HDZ-u i SDA za sastavljanje vlade nedostaje jedna ruka

Prema tome, vlast bi trebali sastavljati HDZ sa 11 ruku iz Skupštine HNŽ, dok SDA s NES-om ima 8. Pitanje je hoće li u toj kombinaciji participirati i HDZ 1990 iz kojeg su više puta jasno poručivali kako preferiraju vlast sa strankama trojke, odnosno SDP i NiP-om. Ukoliko se bude išlo bez 90-ke, pitanje je kako će HDZ i SDA osigurati ovu ruku koja nedostaje.

HRS koji je s dva zastupnika u Skupštini bio "najpoželjnija udavača" po svemu sudeći u potpunosti je odustao od podrške i participacije u vlasti.

Bošković je za naš portal kazao kako je HRS-u na pregovorima vođenim krajem svibnja obećano sve što su tražili. 

Bošković: "Pristali smo na sve uvjete HRS-a, da bi se oni kasnije povukli"

"Republikanci nemaju kila da izbace SDA iz vlasti i mi se moramo okrenuti onima koji imaju kila u ovom trenutku. Čekali smo na njih, ali oni sami sa sobom ne pričaju, a kamoli da nešto konkretno urade.
Sve što su u početku tražili su dobili, a kasnije kad su trebali dati potporu da se izbaci SDA počeli su se povlačiti. Neki članovi stranke bili su za suradnju, drugi nisu, ne znam kako bih to nazvao. Čak su imali mogućnost da podrže vladu i ostanu oporba, nemam pojma zašto na to nisu pristali" tvrdi Stjepan Bošković.

HRS: Odbijamo vladu sastavljati po kafanama

Iz HRS tvrde kako nakon sastanaka održanih krajem travnja i početkom svibnja više nisu dobivali pozive za nove pregovore. 

"Jasno smo artikulirali da smo otvoreni za razgovor, ali poziv za sastanak mora doći putem službenih kanala. Taj poziv je izostao, a mi se nećemo sastajati po kavanama" kaže politički tajnik HRS-a Slavko Zovko.

Odbacuju Boškovićevu tvrdnju da su svojim manevrom sačuvali SDA u županijskoj vlasti. 

"Jedine službene pregovore imali smo s HDZ-om i inzistirali smo na programu a oni na rukama i kadroviranju što nije naš modus operandi. Bili smo na sveukupno dva sastanka, inzistirali na programskim temama, i taj Bošković je rekao da će nam umjetna inteligencija raditi program, mi smo tu shvatili da je to jako neozbiljno, da nemamo što raditi i jasno smo izašli iz tih pregovora. Od tada do danas nitko nas službeno nije zvao na nikakav sastanak" tvrdi Zovko.

Na pitanje je li ih trojka zvala na pregovore, kažu kako na službeni mail stranke nikakav poziv nije došao, a dogovore putem vibera ne shvaćaju ozbiljno.
"Sa SDP-om nismo imali službeni sastanak, SDP jest zvao neslužbeno na piće, no mi nismo dobili nikakav službeni poziv. Ni na koji način nismo ugurali SDA u vlast".

Izvori bliski županijskom SDP-u kažu kako su Republikanci najprije pristali doći na sastanak u srijedu, da bi se u zadnji tren povukli. 

"Mi smo mislili da je to riješena stvar. Dobili smo njihov program i pristali na sve što su tražili. Nismo ih ni pritiskali da budu u vlasti, mogli su podržati vladu i ostati u oporbi. Nažalost, kako sada ispada, oni ostavljaju SDA u vlasti i dobrim dijelom će biti odgovorni za sve buduće afere nove vlasti" tvrde iz SDP-a.

Iz Devedesetke se nisu izjasnili hoće li njihova tri zastupnika podržati vlast SDA i HDZ, kažu kako su od početka htjeli sudjelovati u vlasti sa trojkom jer im je ta opcija prihvatljivija za dobrobit svih stanovnika HNŽ-a.

Bez njihovih ruku će to ići teško, te se čini da će HDZ i SDA morati naći neke nove načine da osiguraju jednu ruku koja im fali da formiraju novu vladu HNŽ. 

Kao jedina opcija u slučaju da devedesetka ne pristane ostaje pokušaj da se "slomi" ili "kupi" netko iz DF-a.

Opcija koja preostaje ukoliko i to propadne je pokušaj da se sastavi vlast koju bi činili HDZ, SDA i SDP, no takvu mogućnost većina naših sugovornika odbacuje.

Činilo se da će vlast koju čine dva HDZ-a, SDP, NiP i DF biti završena stvar prije poteza koji je povuklo predsjedništvo DF-a zabranom sudjelovanja u vlasti svojim zastupnicima.

Bolje je ne davati nikakve prognoze što bi se moglo dogoditi idućeg tjedna.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.