ŠTITI IH IMUNITET Evo u kojim slučajevima su dužnosnici u BiH zaštićeni od kaznenog gonjenja

Sud čekić stol
Getty images

Nepoštovanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH tretiraju se kao kazneno djelo. Moguća je i zatvorska kazna. S druge strane, donositelji i izvršitelji odluka u našoj zemlji imaju imunitet. Jesu li nositelji funkcija zaštićeni od kaznenog gonjenja?

Imunitet od kaznenog gonjenja postoji. Ipak, to se ne odnosi i na neprovođenje odluka Ustavnog suda. U tom slučaju nitko nema pravo na slobodu mišljenja, o tim odlukama se ne glasa, nego se isključivo provode. To je tumačenje sugovornika BHRT-a.

“Pa je tako onaj koji organizira sjednice da se ne provedu odluke Ustavnog suda u mogućnosti da bude prozvan, pa je tako i onaj koji glasa da se ne provedu odluke Ustavnog suda također u mogućnosti da bude prozvan slijedom odgovornosti koja je propisana”, pojašnjava pravni stručnjak Vlado Adamović.

Propisano je da se neprovođenje odluka visokog predstavnika u BiH i nepoštovanje ustavnog poretka može kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Moguća je i zabrana obavljanja dužnosti. Djelo neizvršenja sudske odluke smo imali i prethodnih godina, presuda nije donesena.

„Naravno ako dođe do neizvršenja odluka Ustavnog suda može se govoriti o tome i tužitelj će ocijeniti u svakom konkretnom slučaju je li došlo do izvršenja odluke Ustavnog suda ili neizvršenja, također i određenih drugih odluka. Mi smo i do sada imali to djelo neizvršenje sudske odluke“, kaže odvjetnik Milan Petković.

Važno je razgraničiti građansku i kaznenu odgovornost. Predsjednik i članovi Vlade RS imaju imunitet, ali samo u slučaju građanske odgovornosti. Narodne zastupnike imunitet štiti i od građanske, ali i kaznene odgovornosti.

„Članom 111. stav 1 Poslovnika precizirano je da zastupnici uživaju imunitet od dana potvrđivanja mandata do dana utvrđivanja prestanka mandata u Narodnoj skupštini, u skladu sa zakonom. U ovom članu navodi se da zastupnici u Narodnoj skupštini neće biti kazneno ili građanski odgovorni za izraženo mišljenje ili davanje glasa ili za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti u Narodnoj skupštini”, ističe predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje procesuiranje. To je potvrdio i u nedavnoj izjavi.

“Kad ja potpišem taj ukaz o proglašenju ovih zakona, a to će oni tretirati kao kršenje odluka visokog predstavnika koji nije visoki predstavnik i onda će mene procesuirati u sudu i tužiteljstvu. Vidjet ćemo onda”, rekao je Dodik.

Snagu pravosudnih institucija ispituje i sam Dodik. Protiv sebe je podnio kaznenu prijavu zbog donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS. Tužiteljstvo BiH je već formiralo predmet.