STIGAO 'TAG' Uveden jedinstveni način naplate autoceste u Federaciji i Republici Srpskoj

Autocesta
Divel

JP Autoceste FBiH potpisalo je memorandum o suradnji s JP Autoputevi RS o uvezivanju sustava elektronske naplate cestarine korištenjem TAG uređaja u cijeloj BiH.

Tako će korisnici moći na teritoriju cijele BiH prolaziti kroz naplatne rampe, bez zaustavljanja, plaćajući cestarinu beskontaktno korištenjem vlastitog uređaja uz prethodnu registraciju kod drugog upravitelja i dopunu TAG uređaja/ korisničkog računa.

"Očekujemo da će se jedinstvenim sustavom naplate povećati sigurnost u prometu i da će se smanjiti gužve na autocestama. Novi način plaćanja cestarine trebao bi rasteretiti protok vozila na naplatnim rampama, a prednost za građane je što neće morati u špici sezone čekati u kolonama i što će brže stizati do željene destinacije. Partnerstvo ova dva javna poduzeća ima za cilj modernizaciju prometne infrastrukture i podizanje kvaliteta putovanja za sve vozače u Bosni i Hercegovini", kazali su iz JP Autoceste FBiH.

Izdato je i uputstvo vlasnicima TAG uređaja JP Autoceste FBiH. Ukoliko žele koristiti svoje TAG uređaje za naplatu cestarine kod drugog operatera, trebaju se javiti na naplatne stanice JP Autoputevi RS kako bi dobili adekvatne informacije. Više informacija potražite na: www.autoputevirs.com.

Za aktivaciju usluge u FBiH, vlasnici TAG uređaja drugog upravitelja dužni su dostaviti sljedeću dokumentaciju na naplatna mjesta Sarajevo sjever ili Zenica jug.

Za fizičke osobe, popunjenu i potpisanu pristupnicu, kopiju potvrde o registraciji i TAG uređaj.

Za pravne osobe, popunjenu i ovjerenu pristupnicu, kopiju potvrde o registraciji, kopiju id broja i TAG uređaj.

TAG uređaji drugog upravitelja će se programirati na iste registarske oznake na koje su inicijalno programirani prilikom kupovine uređaja.

Korištenjem TAG uređaja u jednom  sustavu neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog upravitelja.

Iz JP Autoceste FBiH kažu da će korisnici imati instalirana dva računa na jednom uređaju pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje cestarine ovisno o dionici kojom prolaze.