Štelu čeka novo suđenje u Zagrebu za ubojstvo u Mostaru

stela

Istodobno, Vinka Martinovića čeka novo suđenje po optužnici za ubojstvo Jasmine Đukić iz Mostara na Županijskom sudu u Zagrebu, što nam je jučer potvrdio glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

- Riječ je o predmetu koji je dodijeljen sucu Vladimiru Pavlekoviću. Sudac Pavleković u stalnoj je korespondenciji s Haaškim tribunalom vezano uz okolnosti odsluženja kazne Vinka Martinovića i njegovo puštanje na slobodu. Po primitku odgovarajućih informacija, sudac Pavleković poduzet će potrebne pravne korake – kazao nam je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

Devčić je demantirao informaciju da je Županijski sud već raspisao tjeralicu za Štelom.

Matijevićev odvjetnik Želimir Par otkrio nam je da će njegov branjenik nakon okončanja ekstradicijskog postupka koji se, kaže, ne bi smio oduljiti, biti deportiran u Hrvatsku ili BiH, ovisno o odluci talijanskih vlasti.

Martinović, naime, prema riječima Para, ima državljanstvo i Hrvatske i BiH.

- Moj branjenik zapravo nema osnovu za daljnji boravak u Italiji, tako da ne može iz zatvora, da tako kažem, išetati na ulicu. To je sve što vam mogu kazati vezano za ekstradicijski postupak koji je povjerljiv iz sigurnosnih razloga. Isto tako, ne bih komentirao ni optužnicu protiv mog branjenika na Županijskom sudu i ponavljanje suđenja po istoj – kazao nam je Želimir Par.

Inače, Haaška optužnica Martinovića je sustigla u prosincu 1998. godine, kada je već bio na optužnici za ubojstvo Jasmine Đukić iz 1996. godine. Za to je ubojstvo suosumnjičen i Dragan Raspudić. U prvostupanjskoj presudi Martinović je osuđen na osam, a Raspudić na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud poništio je u kolovozu 1999. godine tu presudu i naložio novo suđenje. U međuvremenu je Martinović prebačen u Haag, a Raspudić u ponovljenom postupku za ubojstvo Jasmine Đukić suđen i osuđen na deset godina zatvora.

slobodna dalmacija