STANOGRADNJA U HERCEGOVINI Čitluk dobiva stotinjak novih stanova, punom parom gradi se i u Čapljini

Čitluk
hercegovina.info

U Čitluku se trenutno gradi stotinjak novih stanova, raspoređenih u četiri nove zgrade koje će niknuti u ovom mjestu. Razlog tomu je manjak stambenih jedinica, za kojima su u potražnji naročito mladi ljudi. 

S obzirom na vrijeme pandemije koronavirusa, divljanjem cijena kada su u pitanju građevinski materijali, stanogradnja je na određeno vrijeme zaustavljena, pa radovi u posljednje vrijeme idu "pojačanim tempom". 

Iako nam pojedini građevinari kažu kako se ponekad više piše o nedostatku stanova, nego je to u stvarnosti potrebno, unaprijed dogovorena prodaja demantira tu tezu, budući da pojedini investitori prodaju svoje stanove i prije izgradnje.

Kada je riječ o cijeni, ona je u prosjeku jednaka i drugim mjestima u Hercegovini.

"Na cijenu utječe puno faktora, među kojima je trenutno najveći nedostatak radne snage skupa s inflacijom, kako u nas tako u cijeloj regiji. No, ako govorimo konkretno o cijeni, za kvadrat novogradnje u Čitluku u prosjeku je potrebno izdvojiti do 2500 KM", kaže nam.

Svjesni da cijena i nije baš pristupačna svima, a naročito mladima vlasnik jedne od građevinskih tvrtki u Čitluku ističe kako je potrebno da se država i općina uključe kroz subvenciju na prvu nekretninu. Kada je pak riječ o najmu novogradnje ona se kreće do 300 eura, dok starih stanova za iznajmljivanje praktički i nema.

Gradi se i u Čapljini

Potrebu za većim brojem stanova ima i Čapljina. U tom gradu također su trenutno u gradnji četiri nove zgrade.

Posljednjih nekoliko godina gradi se uglavnom u južnom dijelu grada. Ono što je zanimljivo je da je Čapljina jedan od jeftinijih gradova kada je u pitanju cijena kvadrata odnosno četvornog metra.

Tako se novogradnja u ovom gradu kreće od 1900 do 2200 maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.