ODLAZAK U SUSJEDSTVO Zašto neki Čitlučani sele u Ljubuški

Ljubuški zgrada doseljenje
Hercegovina.info

U posljednjih nekoliko godina Ljubuški postaje sve poželjniji grad za život, naročito kada su mladi u pitanju. Razlog tome je niz demografskih mjera koje je od svog dolaska na čelo grada pokrenuo mladi gradonačelnik Vedran Markotić sa svojim suradnicima. Ne možemo govoriti o točnom broju mladih bračnih parova koje su ove mjere zadržale u rodnom gradu, ali činjenica da u Ljubuški doseljavaju mladi iz drugih hercegovačkih, a naročito susjednih općina i gradova govori sama za sebe.

Ljubuški općina

Iz Međugorja u Ljubuški

Jedan od parova koji se odlučio preseliti iz općine Čitluk, točnije iz Međugorja u Ljubuški su Ivana i Martin Ivanković. 

"U današnjem i brzom načinu življenja, dosta je faktora koji utječu na biranje mjesta stanovanja mladih, poput mene i moje supruge. Mi smo se odlučili za Ljubuški. Možda ne presudna, ali svakako je jedna od stavki bila demografska politika koju Ljubuški ima, pa između ostalog i pomoć prilikom kupnje prve nekretnine na koju smo ostvarili subvenciju. Moram istaknuti kako su cijene nekretnina u vrijeme kada sam tražio stan u Međugorju, a to je bilo prije dvije godine, bile gotovo duplo skuplje nego u Ljubuškom. Također, u to vrijeme u Čitluku nije bilo niti jednog adekvatnog stana. U posljednje vrijeme u Čitluku se nešto krenulo graditi", kaže Martin za Hercegovina.info.

Ljubuški zgrada stanovi

No, brojni su i drugi razlozi njihova preseljenja.

"Ima tu još drugih odredbi koje su presudile u donošenju naše odluke, ali je sigurno da je hvalevrijedna odluka vladajućih u Ljubuškom da na što više načina privuku mlade bračne parove. Što se tiče mene i moje supruge u tome su uspjeli. Uskoro useljavamo u stan u Ljubuškom. Tu je dosta bitnu ulogu igrala i blizina našeg trenutnog mjesta boravka, Međugorja i Ljubuškog. Ta blizina je danas dosta relativan pojam jer je danas sve dosta blizu. Ljubuški nudi dosta pogodnosti, pogotovo za mlade bračne parove. Tu su potpore za rodilje, prilikom rođenja djece, subvencije vrtića, besplatan prijevoz za učenike, potpore studentima i puno toga drugog".

Martin i Ivana Ivanković

Svoje poslove također su vezali za Ljubuški.

"Tako je. Supruga je zaposlena u Ljubuškom u jednoj privatnoj tvrtki, a ja radim u NK Ljubuški, ali i kao privatni trener. Planiram i neke druge svoje poslove prebaciti u Ljubuški".

On smatra kako i drugi gradovi i općine moraju krenuti putem Ljubuškog, a da za to nije potrebno jako puno.

"Ljubuški je uistinu jedan svijetao primjer i može biti nit vodilja svim općinama. Nije to ništa spektakularno. Smatram kako se takve stvari demografskih politika moraju podrazumijevati, ako je tendencija te općine da zadrži mlado stanovništvo. Mislim da bi to morao biti primat svih".

Martin je mišljenja kakvo ovakva politika jednog grada ili općine zadržava mlade na njihovoj grudi. On i njegova supruga su razmišljali i o odlasku u inozemstvo, no to se nije dogodilo.

"Sigurno, mi smo primjer. Mi smo svoje poslove prebacili u Ljubuški. Tamo ćemo ako Bog da i proširiti svoju obitelj, sutra plaćati vrtić, poreze i sve ostalo. Jednostavno, naše resurse ćemo trošiti u Ljubuškom i naš novac će ostajati Ljubuškom, a sve zbog "sitnica" koje su vladajući ovdje napravili. Sigurno je da su te "sitnice" razlozi zbog kojih će se ostajati. Mi smo razmišljali o odlasku, ali ovaj grad nas je privukao i tu ostajemo".

Rahaela otišla iz Ljubuškog, da bi se u njega vratila

Rahaela Puljić Čavar je rođena Ljubušanka, no brak ju je odveo u Čitluk. Samo koju godinu kasnije vratila se u svoj grad sa svojim suprugom. Nije ga kaže bilo baš lako nagovoriti.

"Suprug je u početku malo negodovao, bilo mu je teško napustiti svoju sredinu u kojoj su mu obitelj i prijatelji, gdje je stvorio puno lijepih uspomena. Međutim kad je uvidio sve pogodnosti koje nudi Grad Ljubuški u odnosu na njegovu općinu Čitluk, to je bio prekretač u odluci o preseljenju. Kroz razne projekte i mogućnosti koje Grad Ljubuški nudi vidio je bolje sutra za naš zajednički život, posebno za budućnost djece", kaže za Hercegovina.info Rahaela koja sa suprugom ima jednog predivnog sina koji uskoro puni tri godine". 

Rahaela Ćavar Puljić

Ona ističe kako im je subvencija za prvu nekretninu za koju su ona i suprug ispunjavali uvjete bila od velikog značaja. Dodala je kako je ova subvencija i aplikacija bila ispunjena na visokoj razini.

"Za ostanak mladi na području ovog grada, ova subvencija itekako puno znači. To nama mladima pruža poticaj i mogućnosti za osamostaljenje.

Rahaela pout Martina ističe kako bi i ostale sredine trebale slijediti primjer njezinog rodnog grada.

"Puno gradova i općina ne prakticira ovakve projekte i mjere, stoga sam kao Ljubušanka ponosna na svoj grad koji već treću godinu zaredom uspješno realizira ovaj projekt. Čitluk, iz kojeg moj suprug dolazi, ima također potencijala koje može iskoristiti u napretku kako bi pružio bolji i sigurniji život mladim obiteljima. Nadamo se da će Grad Ljubuški i ŽZH ako ne u cijeloj BiH onda barem u susjednim gradovima i županijama pobuditi poticaj svojim pozitivnim primjerom", kazala nam je Rahaela.

Grad Ljubuški još početkom mjeseca objavio je prijedlog liste kandidata koji ostvaruju pravo na subvencioniranje prve stambene nekretnine za mlade na području Grada za 2023. godinu.

Maksimalan iznos sredstava koji će se dodijeliti po ovom Javnom pozivu, a sukladno sredstvima osiguranim u Proračunu Grada Ljubuškog iznosi 200.000 KM. Subvencioniranje, pod kojim se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava, samo je jedna od demografskih mjera koje provodi Grad Ljubuški, s ciljem poboljšanja kvalitete života svojih građana.

Grad Ljubuški, odlukom Gradskog vijeća smanjio je cijene gradskog vrtića za 50 posto, a iz proračuna su izdvojena sredstva i za subvencioniranje privatnih vrtića s obzirom na nedovoljan broj mjesta. Sada roditelji ovog grada najjeftinije plaćaju vrtiće u Hercegovini. Također, osigurane su i naknade za svako rođeno dijete u iznosu od 500 maraka, a za svako treće i ostalo dijete dobiva se naknada u istom iznosu do djetetove osme godine.

Sve navedeno uz brojne društvene sadržaje, niz festivala i turizam koji je posljednjih godina u Ljubuškom u ekspanziji, mlade ljude privlače za ostankom ili dolaskom u ovaj hercegovački grad.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.