Srpska zatvara škole na 21 dan, hoće li i Federacija?

Prazna učionica škola klupe
hercegovina.info

Nakon što su u RS-u četiri osobe oboljele od koronavirusa, od čega dvoje djece osnovnoškolskog uzrasta, škola u tom entitetu zatvara se na 21 dan.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković priopćio je da će škole biti zatvorene od sutra. Također, sva sportska natjecanja će se održavati bez nazočnosti publike.
On je pozvao sve građane da prate instrukcije koje dolaze od struke odnosno od institucija i zdravstvenih radnika.

Višković je naglasio da situacija nije dramatična i da nema razloga za paniku te da se sve mjere provode zbog prevencije širenja koronavirusa.

"Poduzet ćemo u suradnji sa Vijećem ministara BiH i sa Graničnom policijom BiH određene mjere na granici kako bi kontrolirali ulazak ljudi i kako bi skrenuli pozornost na proceduru koje moraju poštovati, a posebno ako dolaze iz zaraženih područja kako bi određeno razdoblje proveli u izolaciji", rekao je entitetski premijer, prenosi Klix.

"Prateći šta rade zemlje u okruženju, Srbija je poduzela slične mjere i mi smo danas odlučili da je sada najbolje poduzeti ove mjere, a posebno u zaštiti najmlađe populacije, a to su učenici u osnovnim i srednjim školama, kao i studenti na fakultetima", rekao je.

U FBiH provode se, u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) a po Naredbi Kriznog stožera FMZ, mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar FBiH s ciljem ranog otkrivanja mogućih slučajeva COVID-19. Najava o prekidu nastave još nema, budući da, kako je to slučaj u RS-u, među osnovcima nema oboljelih. 

Podsjetimo, u Federaciji je koronavirus potvrđen kod ženske osobe koja je boravila u Italiji, dok je u RS-u četvero oboljelih, od čega dvoje djece osnovnoškolskog uzrasta.