"Srebrena malina" platila 298.000 KM tvrtci "Fly Bosnia" za prijevoz respiratora

"Srebrena malina" platila 298.000 KM tvrtci "Fly Bosnia" za prijevoz respiratora
Facebook

Dok se čeka sutrašnji sastanak u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), na kojem će državni i županijski tužitelji i čelnici Agencije za javne nabavke formirati operativni tim koji će ispitati spornu nabavku 100 respiratora, polako izlaze na vidjelo i druge nelogičnosti.

Iza ove nabavke, vrijedne 10,5 milijuna KM, stoji tvrtka "Srebrena malina" iz Srebrenice u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Za sada nikome nije jasno kako je tvrtka koja se bavi proizvodnjom voća i povrća, uopće dobila ovaj višemilijunski posao.

Odgovore na ova pitanja u narednim danima morat će dati bh. pravosuđe s obzirom na to da je očito da je uvoz medicinskih aparata precijenjen i da nabavka respiratora košta oko 6,3 milijuna KM, a ne 10,5 milijuna KM.

No, dok traju provjere kako je "Srebrena malina" uvezla opremu pa tek naknadno dobila odobrenje Agencije za lijekove, na kojima će, kako doznaje Avaz, raditi pet tužitelja i još toliko istražitelja, polako se otkriva tko se sve ugradio u ovaj posao.

Osim što nije do kraja razjašnjeno kako je firma "Sono Medical" izabrana da provjeri kakvi su aparati uvezeni ni koliko su dobili novca za ovu radnju, tvrtka "FlyBosnia", koja je do sada prevezla 80 respiratora, dobila je stotine tisuća maraka za ovu uslugu.

Točnije, prema neslužbenim podacima Avaza, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, prijevoz iz Pekinga u Sarajevo koštao je 298.000 KM (150.000 eura). Toliko je Hodžić po carinskoj fakturi platio usluge prijevoza ovoj aviotvrtci.

Avazovi izvori tvrde da je i ova usluga precijenjena i da letovi do Kine, kada je u pitanju transport usluga, tankovanje goriva u drugim državama, ne koštaju više od 60.000 eura.

Osim toga, mnogima nije jasno ni kako je ova aviotvrtka, čiji su osnivači predstavnici i direktor „Al Shiddi“ grupacije Nudžejma Skenderović i Sulejman el-Šidi, izabrana da radi ove poslove i pod kojim financijskim uvjetima. Ova tvrka angažirana je u vrijeme pandemije i za dolazak opreme koju je naručila "Violeta", povratak bh. državljana iz Italije, Švedske... i sve im je to, također, plaćeno.

"Što se tiče avionskog prijevoza, mi imamo na raspolaganju avion "FlyBosnije" na koju god točku na svijetu treba odletjeti kada je u pitanju oprema", rekao je 1. travnja premijer Fadil Novalić, ali je zaboravio reći da to ne rade džaba.