Srbija i Crna Gora zatvorile sve granične prijelaze prema BiH

Granični prijelaz
Granični prijelaz

Zbog straha od širenja koronavirusa, Srbija i Crna Gora su zatvorile sve granične prijelaze prema Bosni i Hercegovini. Ulazak u te države je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Granični prijelazi prema Hrvatskoj za državljane Bosne i Hercegovine su u funkciji i na njima se vrši detaljna kontrola putnika i robe.

Izuzetak su oni putnici koji su u zadnjih 14 dana boravili na teritoriju visoko rizičnih zemalja (Kina, Iran, Italija, Južna Koreja), kao i zemalja: Japan, Singapur, Malezija, Bahrein, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Engleska, Nizozemska, Švedska i područje Bela Krajina u Sloveniji. Oni će biti zadržani u 14-dnevnoj izolaciji.

Pojačan je ulazak teretnih vozila u BiH na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Brod, a izlazak na GP Rača.

Iz BIHAMK-a apeliraju na vozače da unutar BiH putuju samo u nužnim situacijama i da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa, da budu maksimalno oprezni i drže odstojanje između vozila.