SRAMOTNO Doktorica i dvije medicinske sestre napadnute u Domu zdravlja Konjic

SRAMOTNO Doktorica i dvije medicinske sestre napadnute u Domu zdravlja Konjic
hercegovina.info

Kako je danas priopćeno iz Doma zdravlja Konjic, u toj zdravstvenoj ustanovi jučer se odvijala prava drama. Naime, doktorica i dvije medicinske sestre Covid odjeljenja napadnute su najprije verbalno, a potom i fizički.  

"Javna ustanova Dom zdravlja Konjic obavještava javnost da se dana 27. siječnja 2022. godine dogodio verbalni i fizički napad na medicinski tim – doktoricu i dvije medicinske sestre Covid ambulante. Uprava naše ustanove oštro osuđuje ovakva ponašanja i pozivamo javnost da svi pokažemo nula tolerancije na sve oblike nasilja prema bilo kome.

Zbog napada na medicinski tim ispaštaju i drugi pacijenti koji su čekali uslugu u svakako već teškim okolnostima pogoršane epidemiološke situacije. Iz informacije u medijima je poznato koliko dnevno imamo potvrđenih covid-19 pozitivnih pacijenata. Ne smijemo dozvoliti da naši radnici liječe u strahu od novog napada i da se osjećaju nezaštićeni dok obavljaju poslove svoje struke", navode iz Doma zdravlja. 

Kažu da njihovim radnicima, koji su nekada bili heroji u bijelom a sada nažalost žrtve pojedinaca, daju punu podršku. 

"Već određeno vrijeme zdravstveni radnici su izloženi raznim vrstama pritisaka, prijetnjama, a nerijetko i verbalnim napadima od pojedinih pacijenata pa i fizičkim. Ovakva ponašanja se ne smiju tolerirati. Pojedinci se nasiljem obračunavaju sa stručnim mišljenjem doktora. Naša ustanova ima mehanizme podnošenja prigovora pacijenata i svako nezadovoljstvo se može riješiti nenasilnim putem. Naši radnici obavljaju jedan od najodgovornijih poslova, brigu o zdravlju, a na osnovu svog stručnog obrazovanja. Ne možemo dozvoliti da pojedinac pokuša nasiljem diktirati struci kako će svoj posao obavljati", ističu.

I nakon incidenta osoba se nastavila ponašati nasilnički.

"Iako osoba nije bila pacijent nego je zahtijevala uslugu koja nije indicirana od strane liječnika, je nastavila širiti dezinformacije putem društvenih mreža o navodnom uskraćivanju usluga pacijentima u našoj ustanovi i narušilo ugled liječničke struke i rad naših zdravstvenih radnika. Ovim putem se zahvaljujemo policijskim službenicima na brzoj intervenciji".

"Zbog ovakvih napada pada i kvaliteta usluga zdravstvene zaštite. Nadamo se da ćemo dobiti podršku naših građana da ovakva ponašanja ne smiju biti prihvatljiva i da zajedno stvaramo bolje uvjete za ostvarivanje prava pacijenata", stoji u priopćenju Doma zdravlja Konjic.