SPUŠTENA LOPTICA Od 'malverzacija' s mesom do 'određenih nepravilnosti'

Mesnica
Ilustracija

Još nije jasno koje su propuste napravili Šišović i Bajra, te im je zbog toga dosena zabrana izvoza mesa za Tursku, pa kroz par dana skinuta.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je medijima u Sarajevu da Šišović i Bajra nisu ispoštovali uputstvo koje je izdao Ured o izvozu mesa goveda za Tursku, nisu najavljivali klanja u razdoblju kada je trebalo i da su imali “informaciju od raznih udruga da je došlo do uvoza mesa iz Srbije i drugih zemalja i da se to miješa”. Tu njegovu informaciju su prenijeli gotovo svi mediji, s naslovima koji su upućivali na malverzacije s mesom.

Uslijedila je oštra reakcija iz Bajre, ali i Šišovića, koji su kazali da im je mailom stigla i zabrana izvoza, te potom skinuta zabrana, i da nemaju pojma o čemu se radi.

Pitali smo Kalabu stoga jesu li Šišović i Bajra napravili propuste i koje, odnosno zašto im je poslana, pa skinuta zabrana izvoza u Tursku.

Sad spominju tek određene nepravilnosti.

“Ured za veterinarstvo BiH je nakon provedenog uvida u provođenju postupka certifikacije mesa goveda namjenjenog za izvoz u R. Tursku, uočio određene nepravilnosti u radu MI „Rakitno“ iz Posušja  i  MI „Bajra“ iz Travnika , zbog čega je doneseno Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko-zdravstvenih certifikata za odobrene objekate”, kazali su za hercegovina.info.

Dodaju da je tim povodom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa održao sastanak sa predstavnicima mesnih industrija i tvrtkom TAREKS D.O.O. koja izvozi meso u R.Tursku.

Na sastanku je dogovoren  nastavak  izdavanje i potpisivanje certifikata za izvoza mesa goveda sa ciljem očuvanja kako domaće proizvodnje tako i poštovanja međunarodnog ugovora koji je sklopljen sa R.Turskom. Ističu da će Ured za veterinarstvo i dalje vršiti redovan nadzor nad poštovanjem odredbi Uputstva o provođenju postupka certificiranja pošiljki mesa goveda u svim objektima koji su odobreni od strane nadležnih organa R.Turske za izvoz mesa goveda.

Podsjetimo, Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine nedavno je pustio informaciju da je zbog malverzacija u dvije klaonice na području Federacije zabranjen izvoz junećeg mesa u Tursku – Šišović i Bajra, da bi za dva dana spomenutim mesnim industrijama bila skinuta zabrana izvoza. Nikakva valjana obrazloženja, ni o prvom ni o drugom u tim mesnim industrijama nisu dobili.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.