SPREMATE SE ZA PUT? Evo koliko košta gorivo u BiH i susjedstvu, a koliko ćete izdvojiti za cestarine

Benzinska crpka
Hercegovina.info

Za one koji planiraju ovog ljeta putovati automobilom do najbližih plaža u susjedstvu, najbitnije je koliko će koštati da napune rezervoar goriva. Najjeftinije će proći ako to učine u Sjevernoj Makedoniji, gdje je dizel 1.21 euro ili u Bosni i Hercegovini jer je litar dizela tu 1,245 eura, ali još treba obratiti pažnju i na cestarine koje su poskupjele od 1. travnja.

Od razdoblja pandemije koronavirusa popularan je na primjer Neum i lokacije u Albaniji, kao što je Saranda. Budući da ljetna sezona samo što nije počela, zato je neophodno napraviti dobar plan za točenje goriva jer je to jedan od najvećih izdataka iz kućnog budžeta.

Ako se iz Srbije uputite na more preko Sjeverne Makedonije, ne oklijevajte da naspete gorivo jer ćete za oko 60 eura moći natočiti pun rezervoar eurodizelom, ako uzmemo da je prosječni kapacitet jednog rezervoara 50 litara. Također, dobro ćete proći sipajući u BiH jer će vam za to trebati oko dva eura više od toga, odnosno 60 eura.

Benzin je u BiH 1.32 eura, a u Sjevernoj Makedoniji oko 1.30 eura. U Hrvatskoj je cijena eurodizela 1,24 eura, dok je premium varijanta oko 1,60 eura, a benzin je 1,32 eura.

U Crnoj Gori je litar eurodizela 1.34 eura, a eurosupera, odnosno benzina, 1,53 eura. Prema stranici GlobalPetrolPrice, litar benzina u Grčkoj je najskuplji i iznosi 1.86 eura, a dizela je 1.55 eura, dok se u Albaniji na crpkama dizel prodaje po cijeni od 1,51 euro. Svaka od ovih zemalja u regiji ima svoje principe kada objavljuje nove cijene goriva, ali obično se to mijenja na tjednom nivou, piše B92.

Cestarine

Važna stavka na balkanskim putovanjima do mora jesu cestarine. Na autocestama u Srbiji je od 1. travnja na snazi nov cjenik cestovnih pristojbi koje su veće za 14 posto. Vozači putničkih automobila uglavnom plaćaju 200 dinara više (oko 3 KM), ali je prosjek poskupljenja 50 dinara (oko 1 KM).

U Crnoj Gori se pak cestarina naplaćuje na dvije dionice, i to autoceste Sitnica-Herceg Novi i Bar-Podgorica. Za prolazak kroz tunel Sozine potrebno je izdvojiti 2,5 eura, dok putnička vozila cestarinu na dionici Meljine-Trebinje plaćaju tri eura.

Cestarina do Albanije se plaća 5 eura na za sada jedinoj autocesti. Do Grčke cestarina iznosi 1.699 dinara (oko 28 KM). Na putu do mora u Hrvatskoj najprije treba platiti cestarinu u Šidu oko 8 KM, a na drugim naplatnim mjestima na hrvatskim autocestama cestarina je oko 25-30 eura.

Što se tiče puta kroz Srbiju, autocestom 'Miloš Veliki' vožnja sada košta 490 dinara, umesto 430, a ona vozila koja poseduju TAG uređaje za elektronsku naplatu, na toj relaciji će plaćati 465 dinara. Za deonicu puta Beograd-Niš putarina sada iznosi oko 8 KM, a sa poskupljenjem će biti oko 17 KM.