Sprema se čistka politički nepodobnih kadrova u Federaciji

U prijašnjem sazivu Vlade Federacije u nekoliko navrata pokušalo se promijeniti Zakon o državnoj službi kako bi se omogućilo da vlast, kao što je to slučaj svugdje u svijetu, imenuje svoje dužnosnike koji bi provodili politiku kojoj je narod dao povjerenje, no tome se usprotivio Ured visokog predstavnika (OHR).

Šutnja OHR-a

Sada OHR šuti, a nova vlast okupljena oko SDP-a, čiju su vlast debelo podržali kršenjem zakona, priprema prave čistke na stotinjak različitih pozicija. Tako je na posljednjoj sjednici Vlada Federacije BiH pozvala sve rukovoditelje koje imenuje ili za čije imenovanje daje suglasnost, da provjere imaju li njezino povjerenje. Budući da je to jedan od prvih poteza, više je nego jasno kako se radi o koaliciji za fotelje. Istodobno, zaključeno je da treba pripremiti izmjene Zakona o državnoj službi, kao i drugih propisa kojima su regulirana ova pitanja.

Budući da ne postoji nikakvo zakonsko uporište kako bi se zatražilo ispitivanje očito ‘moralne podobnosti' rijetki čelnici više od 100 federalnih tijela, uprava, agencija, službi, zavoda, pomoćnici ministara čekaju da ‘ponude' svoje mjesto na raspolaganje. Posljednja odluka Vlade u stvari predstavlja metodu pritiska kako bi se ishodilo nešto što se prema sadašnjim zakonskim odredbama ne može uopće provesti. Uostalom, sve je najbolje objasnio i prijeporni premijer Nermin Nikšić kazavši da će odgovor dužnosnika biti ‘politička poruka vladi'.

Kako se doznaje, većina dužnosnika čeka službeno stajalište i upit Vlade Federacije. I dok je posve izvjesno kako dužnosnici Stranke za BiH ili dva HDZ-a zasigurno neće olakšati posao ‘novoj' vlasti koja je posve sigurna da će ostati na položaju jer ne bi odmah krenula u čistke, dotle su dužnosnici Stranke demokratske akcije u posve drukčijoj poziciji. Kako se doznaje svi dužnosnici, a kojih nije mali broj, ranije su od svoje stranačke centrale dobili nalog da podnesu ostavke.

Ostat će na poslu

Istodobno, većini njih je obećano da će ostati zauzvrat na poslu. Najveće bi se promjene trebale događati na pozicijama koje su bile rezervirane za Hrvate. U međuvremenu je već započela prava kampanja za kupovinom kadrova u federalnoj vlasti kojima se nudi batina i mrkva ostanu li i podrže vlast. Ostaje sada samo vidjeti kako će se i na koji način u budućnosti riješiti kadrovska križaljka u Federaciji BiH.

izvor: vecernji.ba