SPORAZUM DIREKTNO, OBJAVA NI DISKRETNO Grad Mostar još nije objavio ugovor MO Parkinga i Lanaca

MO Parking kazne
Hercegovina.info

Grad Mostar na svojim stranicama još uvijek nema objavljen ugovor koji je JP Mostar parking sklopio s banjolučkim Lanacom za podizanje novog sustava i održavanje parkinga. 

Lanaco je posao dobio direktnim sporazumom pod čudnim i ekspresnim kriterijima. Takvi sporazumi su uređeni Zakonom o javnim nabavkama, no oni mogu biti isključivo do 6 tisuća maraka vrijednosti, a za procjenu minornog iznosa ovog posla ne mora se biti IT stručnjak ili ekonomist.

MO Parking kazne

MO Parking kazne

Također, ni na stranicama Mostar parkinga se ne može pronaći nijedan dokument ovog nanovo ugovorenog posla.

MO Parking kazne

Pravilnik o postupku direktnog sporazuma iz trećeg stavka Člana 2. nalaže da ugovorni organ može započeti postupak direktnog sporazuma ako je takva nabavka predviđena planom nabavki ili kada ugovorni organ donese posebnu odluku o pokretanju direktnog sporazuma u skladu s članom 17. stav (1) Zakona.

Iako javni natječaj nigdje nije bio objavljen, prema direktoru Barbariću sve je to jasna i čista situacija (riječi s gostovanja na radiju 'Arena' 23. siječnja), a upitan o vrijednosti posla od samo maksimalno 6 tisuća maraka pričuo je okrenuo na Lanacove reference.

"Vrlo jednostavno, da. Što se tiče samih referenci jednostavno je otići na web stranicu tvrtke i pogledati koliko imaju progamera, koliko ljudi svakodnevno obavlja taj posao, s koliko gradova već oni surađuju, tako da u tom kontekstu smo tražili najbolje i u tom smislu je poslovna procjena bila da će taj software građanima Mostara olakšati i omogućiti još jednostavnije mogućnosti za plaćanje parkinga", odgovorio je Barbarić o potpisanom direktnom sporazumu.

Iz Lanaca su potvrdili suradnju od 6 tisuća maraka.

„Naša kompanija sa JP Mostar Parking ima ugovor o pružanju usluga korištenja kompjuterskog programa softverskog rješenja „GoParking“ od 4. siječnja 2023.“ navodi u odgovoru našem portalu PR Lanaca Novak Čičković te dodao da je prema Zakonu o javnim nabavkama, usluga najma realizirana kroz direktni sporazum potvrdivši da je vrijednost najma usluge realizirana u skladu sa zakonom definiranim okvirima. To bi pak značilo da je ovaj posao u okviru maksimalnih 6.000 maraka.

Svi koji žele vidjeti ugovor mogu probati zatražiti primjerak kod direktora Ivana Barbarića budući da je na protekloj održanoj sjednici Gradskog vijeća rekao da ga ima kod sebe i može pokazati onima koje to zanima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.