FOTO/VIDEO  SOLARNA ZAVRZLAMA IZ POSUŠJA Bašići i Penave tvrde da na njihovoj oduzetoj zemlji niču solarne elektrane

Solarne elektrane Batin Posušje

Obitelji Bašić i Penava iz Batina kod Posušja vode borbu protiv uzurpacije zemljišta, za koje tvrde, da je u vlasništvu njihovih obitelji skoro 100 godina. Naši sugovornici ističu da je krivac općina Posušje koja je nijemo promatrala cijeli proces, a svi su bili iznenađeni kada su prije mjesec dana vidjeli tešku mehanizaciju i krčenje na parceli koju smatraju svojinom i za koju prilažu svu dokumentaciju. Naime, na tom lokalitetu se trenutačno priprema teren za solarne elektrane Veljka Bašića, vlasnika kladionica 'Formula' iz Posušja koji je zemlju kupio iz privatnog vlasništva obitelji uknjižene na tu zemlju.

Solarni paneli Batin u Posušju

Solarni paneli Batin u Posušju

Povijest posjeda

"Navedena parcela je bila u posjedu moje obitelji Bašić i Penava iz Batina kod Posušja još od 1936. godine. Zakon o Uzrupaciji zemljišta je jasno kazao da se na zemljištu uzrumpiranom do 6. travnja 1941. godine, uzurpatoru priznaje pravo svojine i upisuje se u zemljišnu knjigu. Smatrajući da institucije počevši od Općine pa nadalje rade svoj posao te da smo upisani u zemljišnu knjigu, moja obitelj ostaje zatečena kada su se prije mjesec dana pojavili strojevi koji vrše krčenje šume na parceli koju smo do toga dana smatrali svojom. Tražio sam po članku 17 da mi dadnu skicu povučenih linija prostornoga plana i da mi dadnu zapisnik, oni to ništa nemaju. Mi nismo znali da nam je to uzeto sve do 14. kolovoza 2023. kada su krenuli s radovima i tada smo saznali da je navodno zbog nekoga duga od 7.000 maraka ova parcela izuzeta od Ukras-kamena, ali nažalost nikada ta parcela nije bila na Ukras-kamenu u vlasništvu. Imali su samo posjed, ali ne sadašnji privatni Ukras-kamen nego RO Ukras-kamen je imao posjed do 1991.", priča u razgovoru za hercegovina.info Josip Bašić koji trenutačno živi i radi u Austriji.

Solarni paneli Batin Posušje

Solarni paneli Batin Posušje

Zemljište 1985. dato na korištenje

"Odlazim u Službu prostornog uređenja i katastra Općine Posušje, kako bih upitao što se događa i djelatnica u katastru mi pokazuje nekakvo rješenje, odnosno 11 takvih rješenja (svih suvlasnika) u kojima stoji da je 1985. godine naše zemljište dato na korištenje RO Ukras kamen, ali ona ne zna zašto ta rješenja nisu uručena. Dakle, u arhivu ne postoji dostavnica da su suvlasnici primili rješenje. Zakon o Upravnom postupku u ovakvim situacijama je jasno propisao da se stranci koja je iz opravdanih razloga (nije primila rješenje) propustila da u roku izjavi žalbu, pa je usljed tog propuštanja odnosno neuručivanja rješenja isključena mogućnost žalbe, dozvolit će se, po njenom prijedlogu, povrat u prijašnje stanje. Tada saznajem da je ta parcela u kojoj moja obitelj ima suvlasništvo, postala privatno vlasništvo jedne obitelji, koja je istu prodala lokalnom tajkunu koji želi graditi solarnu elektranu", priča nam Bašić u nastavku koji ističe da mu je tada dosta toga bilo jasnije.

Solarni paneli Batin u Posušju

Privatizacija državne šume

"Obraćam se načelniku Begiću s pitanjem na temelju čega je dotični gospodin dobio lokacijsku dozvolu kada Općina Posušje nije usvojila novi prostorni plan. Na moj upit koji sam poslao načelniku odgovoreno je da je lokacijska dozvola izdana na temelju prostornog plana iz 1986. godine. Lokacijska dozvola, nije smjela biti izdata jer u prostornom planu koji spominje načelnik ova parcela je šumsko zemljište, a ne građevinsko zemljište. Znači da je trebalo izvršiti prenamjenu zemljišta, odnosno izmijeniti prostorni plan, što Općina Posušje nije uradila. Ako bi kojim slučajem prihvatio rješenje iz 1985. godine s kojim sam upoznat nakon 40 godina od njegovog donošenja, javno pozivam ministra gospodarstva Sesara, u čijem su nadležnosti šume, da mi odgovori kako je bilo moguće izvršiti privatizaciju državne šume kada je na snazi  Zakon o šumama  ŽZH i Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, te načelnika Begića da mi odgovori je li moguće izdati lokacijsku dozvolu ako nije izvršena prenamjena zemljišta i izmijenjen prostorni plan Općine Posušje.
Brojne zakone krši lokalna vlast dajući zeleno svjetlo lokalnim tajkunima da grade i rade, kako hoće i gdje hoće", ističe.

Solarni paneli Batin u Posušju

Korištenje šumskog puta

Naš sugovornik Tomislav Penava ističe da je on blokirao investitoru put do lokaliteta jer prolazi putem parcele koja je dijelom u vlasništvu njegove obitelji i da je investitor isti dan prokrčio put preko državnog šumskog zemljišta s druge strane.

Solarni paneli Batin u Posušju

Pravna bitka

Josip Bašić vjeruje da njegovoj obitelji kao i ostalim suvlasnicima navedene parcele preostaje pravna bitka dokazivanja vlasništva nad našim zemljištem odnosno traženje da se sukladno Zakonu o upravnom postupku predmet vrati u prethodno stanje, prije donošenja spornog rješenja.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.