SOLARI IZNAD MOSTARA Vlada FBiH na lokaciji Pologa 'ubrzala' proces eksproprijacije

Trafo Polog Pozitron Mamić

Vlada Federacije BiH donijela je rješenje kojim mostarskoj tvrtki 'Pozitron' predaje u posjed nepotpuno eksproprirane nekretnine.

''Dozvoljava se korisniku eksproprijacije 'Elektroprijenos BiH', zastupan po tvrtki 'Pozitron' iz Mostara ulazak u posjed nekretnina nepotpuno ekspropriranih Rješenjem Grada Mostara od 07. prosinca 2023. godine, prije pravomoćnosti rješenja o eksproprijaciji'', navodi se u rješenju Vlade, prenosi Capital.

Posjednik te parcele su Šume Herceg Bosne.

rješenje Pozitron

Naime, na lokaciji Pologa se u svrhu realizacije projekta elektroenergetske infrastrukture, odnosno izgradnje i trajnog održavanja priključnog 110 kV dalekovoda za TS 110/20 kV Polog i elaborata nepotpune eksproprijacije, uspostavlja pravo stvarne služnosti u ukupnoj površini od 5564 m2, dok je trasa nadzemnih kablova koji će se položiti u dužini od 298 m, a obujma 20 m.

U slučaju trafostanice Pozitrona na Pologu, čak su dodana četiri nova stupa kako bi se jednostavnije uključio na Dalekovod Čule - Široki, pisala je ranije Hercegovina.info.

Trafostanice se najprije moraju unijeti u županijske prostorne planove, a tek nakon toga se mogu izdavati dozvole za njihovu gradnju, napisala je Hercegovina.info i dodala kako je u ovom slučaju prvo započeta gradnja trafostanice.

U studiji koju su 2010. izradili stručnjaci iz Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba se vidi kako se iz daljnje analize izbacuje dio Pologa (Međine).

''Iz daljnje analize i ocjenjivanja eliminirana je lokacije SE6 -  Polog - Donji - istok zbog konfiguracije terena, odnosno smještaja na nagnutom terenu u smjeru jug-jugozapad'', navodi se u studiji.

Grad Mostar je, 2022. godine, prilikom izmjena i dopuna prostornog plana, označio veliku površinu za solarne panele u području Pologa, koje su stručnjaci prethodno isključili iz studije.

Ranije je Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije priopćilo da je potpisalo ugovor o koncesiji s mostarskom energetskom kompanijom 'Pozitron' za izgradnju solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 27 MW.

'Pozitron' će izgraditi šest elektrana kapaciteta po 4,5 MW u općini Mostar, navelo je tada županijsko ministarstvo gospodarstva.

Kompaniji je dodijeljena 25-godišnja koncesija za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije proizvedene u planiranim fotonaponskim (PV) elektranama.