'SOCIJALDEMOKRAT' ZAROBLJEN U KOMUNIZMU Dodik tvrdi da neće odustati od kriminalizacije klevete

Milorad Dodik

Vlasti u Republici Srpskoj neće odustati od kriminalizacije klevete unatoč brojnim kritikama koje su im zbog toga upućene, kazao je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavivši istodobno kako planira utvrditi novi odnos prema SAD-u pod čijim je sankcijama od 2017. godine.

On je danas novinarima u Banjoj Luci kazao kako odbacuje sve primjedbe zbog predloženih izmjena entitetskog kaznenog zakona po kojima bi povreda časti i ugleda odnosno kleveta postali kazneno djelo za što bi se propisivale drakonske novčane kazne veće od 50 tisuća eura.

Milorad Dodik

"Taj će zakon u nacrtu biti usvojen već narednog tjedna", izjavio je Dodik čija stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) s koalicijskim partnerima ima većinu u Narodnoj skupštini RS-a.

Dodik: Ne zanimaju me kritike

Taj je parlament ovog tjedna započeo zasjedanje na čiji je dnevni red uvršten i nacrt zakona o kriminalizaciji klevete zbog čega su prosvjedovale novinarske udruge iz BiH, a iz Delegacije EU zatražili su da takav zakonski prijedlog bude povučen iz rasprave jer njegove odredbe nisu sukladne europskim standardima.

Dodik sada kaže kako ga te kritike ne zanimaju, kao i da je odlučan vrlo brzo poslati parlamentu prijedlog zakona kojim bi se nevladine organizacije s donacijama iz inozemstva morale registrirati kao strani agenti.

"Predvidjeli smo (za te organizacije) financijske kazne i onemogućavanje daljeg rada", kazao je Dodik koji je ranije tvrdio da nevladine udruge financirane iz inozemstva rade na rušenju njegove vlasti, a pri tom je posebice krivio SAD.

Dodik je pod američkim sankcijama

Sam Dodik je pod američkim sankcijama još od 2017. godine, a SAD je objavio kako će na isti način kazniti i njegova čovjeka koji je na čelu entitetske geodetske uprave zbog protuzakonitog knjiženja imovine države BiH na entitet RS.

Komentirajući tu činjenicu, Dodik je sada kazao kako će vladajuća koalicija u RS-u, koju on kontrolira, razmotriti odnos prema SAD-u, koliko god to stajalo, a da će se RS odcijepiti od BiH bude li se inzistiralo da su nekretnine bivše Republike BiH vlasništvo sadašnje države, a ne njenih entiteta.