Službenici UINO oduzeli veću količinu zlata i srebra

Službenici UINO oduzeli veću količinu zlata i srebra

Nakon pribavljenje operativne informacije o nezakonitom prometovanju zlatnog i srebrnog nakita, tim službenika UINO iz Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banja Luka, izašao je u ranim jutarnjim satima na teren na području Bužima.Tom prilikom zaustavljena su dva putnička motorna vozila..

U prvom vozilu je zaustavljen bračni par kod kojeg je pronađena veća količina zlatnog i srebrnog nakita, dok je u drugom vozilu zasutavljeno žensko lice sa zlaznim i srebrnim nakitom. Za pronađenu robu nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, a osobe kod kojih je roba pronađena nemaju registriranu djelatnost prodaje zlatnog i srebrnog nakita.

Osobe koja su upravljala vozilima su Dž.O. (57) i J.E. (60). Nakon oduzimanja robe utvrđeno je da se radi o zlatu ukupne težine cca 795,10 grama i srebrnom nakitu u količini od cca 6.039,00 grama, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 180.437,00 KM. Roba je bila namijenjena prodaji na „crnom tržištu" u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predmetna roba je privremeno oduzeta, a dalji rad na predmetnom slučaju po uputama nadležnog Tužiteljstva preuzeli su, uz suradnju policijskih službenika MUP-a Bihać, službenici Odsjeka za provođenje propisa - Grupa za istrage RC Banja Luka.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili svaki oblik nezakonite trgovine. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.