SLAVKO LAUŠ Ukoliko se vratimo na online nastavu, školska godina je praktički završena

Slavko Lauš
hercegovina.info

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva Vladi Federacije BiH danas bi trebao uputiti svoje naredbe i preporuke o kojima bi Vlada trebala odlučiti hoće li se one i prihvatiti. Jedna od njih je svakako izazvala najviše bure, a to je povratak nastave u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju na online model.

Predsjednik Sindikata učitelja Hercegovačko-neretvanske županije Slavko Lauš kaže da bi takva odluka značila izgubljenu godinu.

"Ukoliko se donese odluka o povratku na online nastavu, školska godina je praktički završila. Izgleda da nikoga nije briga za djecu i za obrazovni i odgojni dio. Ovo je po meni atak na djecu koja su najmanje kriva za cijelu situaciju. Među učenicima i u školstvu nemamo takav broj pozitivnih da bi se nastava vratila na online. Rad od kuće s djecom na ovaj način ničemu ne vodi i nikakve rezultate nećemo postići. Roditelji, učenici, učitelji, nastavnici, svi ćemo biti razočarani ukoliko se takva odluka donese. To neće biti dobro ni za koga", kazao je za hercegovina.info.

Djeca iz drugih županija, kaže Lauš, u velikoj su prednosti.

"Pa ako se već prepisuju neke stvari iz Hrvatske poput ove s radom samo vanjskih terasa, neka se onda prepiše i odvijanje nastave u Hrvatskoj. Zamislite samo koje će probleme imati naši učenici i u osnovnom i u srednjem obrazovanju. Županija Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska normalno rade i ne prekidaju. Zamislite sada upise na fakultete i u kojoj prednosti će biti djeca iz tih županija u odnosu na našu. Djeca neće imati isti status i neće biti dobro pripremljeni. Veliki problem je što naši učenici nemaju ni dopunske nastave, a mnogima od njih je to itekako potrebno. K tome još izvanškolske aktivnosti su dozvoljene. Bilo bi dobro kada bi naša Vlada, ukoliko do takve odluke dođe, rekla kako ne može ići protiv svoje djece. Ispada da se svi boje budućih obrazovanih ljudi. Mogu reći da sam već i sam uzrujan zbog ovakvih najava", zaključio je Lauš.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.