Skora rješenja za Međugorje sigurno neće biti

Iako se godinama govori o tome, od 1991. godine nije bilo nikakvih novih komisija niti službenoga stajališta iz Vatikana.

Međugorje i danas mjesto dolazaka vjernika sa svih strana svijeta. Milijuni su ih na ovome mjestu, kako tvrde, našli utjehu i vjeru. Da je ovo mjesto stalnoga hodočašćenja potvrdio je i međugorski župnik fra Petar Vlašić napominjući kako je Međugorje svjetska ispovjedaonica.

''Ovdje ljudi pronalaze mir“- kaže fra Petar dodavši kako će se ova župa pokoriti svakome stajalištu Vatikana u vezi s navodnim ukazanjima. On smatra kako će Vatikanu biti teško odlučiti jer je Međugorje ''svetost“.

Unatoč miru o kojem govori fra Petar, mira i suglasja mjesne Crkve i fenomena Međugorje nikada nije bilo. Biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanjski dr. Ratko Perić, kao i njegov prethodnik biskup Pavao Žanić, držali su se crkvenoga stajališta u vezi s Međugorjem. A to stajalište je poznato još kao Zadarska izjava iz 1991. godine da u Međugorju nema nadnaravnih događaja, ali da se vjernicima koji dolaze mora osigurati pastoralna skrb.

I predsjednik Biskupske konferencije BiH vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za Radio Federacije kaže kako o fenomenu Međugorje nema novih informacija. Dodao je kako će prilikom idućega posjeta Vatikanu svakako razgovarati i o rješenju ovoga pitanja.

''Fenomen Međugorja moramo promatrati na dvije razine; pastoralnu skrb, i druga razina su ''viđenja i poruke''. Autentičnost mora ustanoviti stručna komisija i mi očekujemo da je Sveta stolica ustanovi'' kazao je kardinal Puljić.

Skora rješenja za Međugorje sigurno neće biti, a do tada unatoč uputama Kongregacije za nauk vjere, vjernici organizirano dolaze sa svih strana svijeta.

(m.v.)