SKLADAN PAR Bivši direktor Doma zdravlja sebi i supruzi povećavao zaradu. Sebi pisao dežurstva, a njoj 'stimulirao' bolovanje

Dom zdravlja Busovača

Potvrđena je optužnica protiv Omera Hadžiradončića, bivšeg direktora Doma zdravlja Busovača, koja ga tereti da je sebi i supruzi nezakonito povećavao zaradu u toj zdravstvenoj ustanovi.

Optužnicu protiv njega podiglo je Županijsko tužiteljstvo Županije Središnja Bosna, koje ga tereti za produženu zlouporabu položaja ili ovlasti, a potvrdio ju je Općinski sud u Travniku.

Optuženom se stavlja na teret da je od 1. siječnja 2014. do 30. travnja 2021. godine, kao direktor Doma zdravlja Busovača, iskoristio svoj položaj i postupio suprotno statutu ove zdravstvene ustanove i kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području županije, pišu Nezavisne novine.

Optužen je, naime, da je u mjesečnu evidenciju radnog vremena - šihtaricu, koju je svakodnevno kao direktor kontrolirao i potpisivao crvenom olovkom, na utvrđeni broj radnih sati redovnog rada sebi dodavao određeni broj sati upisujući ih kao "rad u ambulanti" i ovjeravao svojim potpisom, a što je u platnim listama evidentirano kao dežurstvo i kao takvo mu je isplaćeno, iako nije radio te sate.

"Na taj način uzeo je sebi 39.330 KM, a istovremeno je oštetio proračun Doma zdravlja Busovača za isti iznos", naveli su iz Županijskog tužiteljstva ŽSB. 

Optuženom Hadžiradončiću se stavlja na teret i da je od 10. lipnja 2019. do 30. rujna 2020. godine radnici Doma zdravlja Busovača, svojoj supruzi M. H., za vrijeme dok je bila odsutna s posla zbog bolovanja, isplatio naknade na ime toplog obroka, prijevoza, uvjeta rada i stimulacije.

"Te naknade joj ne pripadaju za vrijeme bolovanja. Tako joj je po osnovu stavki ‘topli obrok‘ i ‘prijevoz‘ pribavio protupravnu korist u ukupnom iznosu od 6.832 KM i za taj iznos oštetio proračun Doma zdravlja Busovača", naveli su iz Tužiteljstva.

Kako je potvrđeno, postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila da se od optuženog Hadžiradončića oduzme 39.330 KM, a od njegove supruge 6.832 marke.