VIDEO  SKB MOSTAR U VRHU Javna poduzeća najveći dužnici Poreznoj upravi FBiH

SKB Mostar
Hercegovina.info

Najveći dužnici Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine su javna poduzeća. Novi popis dužnika pokazuje da porezni obveznici Upravi duguju gotovo dvije milijarde i 700 milijuna maraka. Ipak, taj dug je i puno veći jer se na popisu nalaze dužnici čiji je dug veći od 50 tisuća maraka. Zakonsko rješenje za naplatu duga u Poreznoj upravi kažu nemaju, donosi BHRT.

Sadržaj se učitava...

Neslavno, prvo mjesto zauzimaju Željeznice Federacije BiH. Dug veći od 172 milijuna maraka. I to u poduzeću koje bi trebalo biti kičma privrednog sustava Federacije BiH. Iza Željeznica na spisku rudnici u okviru Elektroprivrede BiH. Dugovanja za porez veća od 500 milijuna maraka. Najveći rudnik u sastavu koncerna Kreka sam duguje 164 milijuna. Uzrok je, rudari kažu, politika.

"Evo mi im rudari kažemo dajte nam da radimo, uplaćujte sve ono što treba i nemojte nas više dovoditi u situaciju da razmišljamo kako i na koji način ćemo u mirovinu, jer mi bi voljeli da nismo dužni, dajte nam plaću s porezima i doprinosima jer to je obaveza poslodavca, kojem država dozvoli da se on tako ponaša i ne uplaćuje", kaže predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla Zuhdija Tokić.

Nakon rudnika rekorder je sarajevsko poduzeće GRAS. Radnicima ovog poduzeća godinama su isplaćivane plaće bez doprinosa. Dug je bio znatno veći, ali sadašnji porezni dug iznosi 117 milijuna maraka. U sindikatu kažu sve je i dalje sporo, ali bar plaće ne kasne mjesecima i radnici idu u mirovinu, iako dugo na nju čekaju.

"Najveća su potraživanja na osnovu ne uplaćenog radnog staža i socijalnog u razdoblju 2009-2016, 2016 se počelo konačno počele isplaćivati bruto plate gdje su radnici GRASA prestali biti radnici koji rade na crno", govori predsjednik Sindikata radnika GRAS-a Amir Muminović.

Iz Porezne uprave kažu, pitanje duga koji se odnosi na doprinose i poreze opterećuje Upravu. Dugovi se gomilaju dvadeset godina, a postupci prisilne naplate i blokade računa neka su od rješenja naplate. Ipak, pravog zakonskog rješenja nema, pa se i ne nadaju da će uspjeti naplatiti sva dugovanja.

"Ako uzmemo firme koje su u stanju duga, stečajni postupak, postupak likvidacije, postupci proglašavanja nelikvidnosti, ako pogledamo samo tri grupe ovih obveznika, duguje se negdje skoro 700 milijuna KM javnih prihoda, a od njih se neće moći naplatiti dug, možda 10-15% maksimalno". kaže ravnatelj Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

A ključno pitanje je tko je dozvolio ovolika dugovanja? Dug ugrožava gospodarstvo Federacije, a sustava odgovornosti prema Upravi, očigledno, nema. Zato su neminovna dugoročna rješenja. I to kroz restrukturiranja, reforme i nove javne menadžmente, kažu stručnjaci.

 "A ključni problem je uvijek u lošem menadžmentu. tako da je kvalitetniji način vođenja državnih poduzeća oni ne bi dolazili u poziciju da ne mogu platiti porez", ističe profesor s Ekonomskog fakulteta UNSA-e Aziz Šunje.

"Ono što je dalje bitno naglasiti jest se već preko Odbora za ekonomsku i financijsku politiku u Parlamentu FBiH raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o financijskoj konsolidaciji, to se dogodilo u listopadu mjesecu ove godine", kaže predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku ZD FBiH Admir Čavalić.

Na vrhu spiska dužnika je i Sveučilišna Bolnica u Mostaru, s više od 102 milijuna maraka duga. A u kakvom je stanju zdravstvo u Mostaru dovoljno govore slike koje gledamo mjesecima. Nezadovoljstvo, prosvjedi radnika zbog malih primanja, generalni štrajkovi i brojni otkazi.