Skandalozno: Za ubojstva Hrvata zločinka dobila samo pet i pol godina zatvora

Handanović je proglašena krivom zato što je u travnju 1993. sudjelovala u dobro pripremljenom i isplaniranom napadu na selo Trusina (općina Konjic), kojim je rukovodio Nihad Bojadžić zvani "Blek", bivši zamjenik zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande "Zulfikar" Armije BiH (ABiH).

Kako se navodi u presudi, Bojadžić je prije napada naredio pripadnicima odreda da "nitko u selu ne smije ostati živ", ne vodivši računa o razlikovanju civilnih i vojnih ciljeva.

"Nakon napada na selo, Nedžad Hodžić zvani ‘Džon Vejn' naredio je strijeljanje zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i civila u kojem je Handanović sudjelovala zajedno sa Nedžadom Hodžićem, Edinom Džekom, Mensurom Memićem i ostalim pripadnicima odreda ‘Zulfikar'", kazala je sutkinja Jasmina Kosović.

Ovom prilikom ubijena su tri pripadnika HVO-a i troje civila koji su se prethodno predali.

Presuda Rasemi Handanović, pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH, izrečena je nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optužena postigla s Tužiteljstvom BiH, a kojim je bila predložena kazna zatvora od pet do šest godina.

"Kada je u pitanju sankcija, Sud je imao u vidu da je optužena dala veliki doprinos u otkrivanju istine, te dala iskaz u drugim predmetima i istragama Tužiteljstva za zločin počinjen u Trusini", obrazložila je sutkinja Kosović.

Sporazumom o priznanju krivice Handanović se obavezala da će svjedočiti u suđenjima vezanim za Trusinu.

Sa svjedočenjem je započela 30. ožujka ove godine na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima ABiH koji su optuženi za ubojstvo 18 civila i četiri vojnika HVO-a u Trusini.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, pripadnici odreda "Zulfikar", i Hakalović, nekadašnji vojnik 45. brigade "Neretvica", sudjelovali su u napadu na Trusinu i ubojstvima civila i ratnih zarobljenika.

Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku zapovjednika odreda, na teret je stavljeno da je rukovodio napadom, dok je Ališpago optužen da kao zapovjednik nije kaznio vojnike odreda koji su sudjelovali u ubojstvima.

Za zločine u Trusini, Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv Edina Džeke, bivšeg pripadnika odreda "Zulfikar", koji se nalazi u pritvoru, a izručen je organima pravosuđa u BiH iz SAD-a.

Handanović je uhićena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u travnju 2011., a u BiH je izručena krajem prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru. U izrečenu kaznu bit će joj uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Handanović je prva žena koja je osuđena za ratni zločin pred Sudom BiH.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba, ali ne na visinu krivično-pravne sankcije.

Presudom su oštećeni upućeni na parnični postupak, prenosi BIRN - Justice Report.