FOTO  Širokobriješki FEAL prije 2 godine kažnjen zbog onečišćenja rijeke, a inspekcija opet na terenu zbog sličnog zagađenja

Feal zagađena rijeka široki brijeg
Hercegovina.info

Građani Širokog Brijega godinama su izloženi sustavnom onečišćenju rijeke Ugrovače koja se ulijeva u Lišticu, a prema inspekcijskom nadzoru rijeka je onečišćena otpadnim vodama iz tvrtke FEAL.

Rijeka Ugrovača tijekom ispuštanja kemikalija (još uvijek nitko ne zna kakvih) promijeni svoju boju pa je čak i onima koji su odrasli uz nju nemoguće istu prepoznati, a na kamenjima uz obalu rijeke ostaju bijeli tragovi, dok cijela rijeka izgleda potpuno zamućeno.

Feal zagađena rijeka široki brijeg

Feal zagađena rijeka široki brijeg

Žitelji Blata, pa od Trna kroz Ugrovaču preko Lištice su ugrožena i cijela naselja u Knešpolju, Uzarićima, Jarama, Biogracima i Ljutom Docu, pa stoga čude blage ili nikakve reakcije mještana budući da onečišćene nije nešto apstraktno nego vidljivo oku i smrdljivo nosu.

Feal zagađena rijeka široki brijeg

Inspekcija na terenu

"Uprava za inspekcijske poslove Županije Zapadnohercegovačke je dana 27. siječnja 2023. godine zaprimila prijavu o ispuštanju određenih kemikalija u rijeku Ugrovaču u Širokom Brijegu. Odmah po ovom saznanju ovlašten inspektor postupio je po nadležnostima vodoprivrednog inspektora s ciljem poduzimanja svih dopuštenih mjera zaštite, te je o svemu poduzetom izvijestio svoje nadređene", kazali su za hercegovina.info iz Uprave za inspekcijske poslove ŽZH.

Županijski vodoprivredni inspektor po ovlaštenju je 2021. godine postupao u okviru svojih nadležnosti na okolnosti ugrožavanja rijeke Ugrovače u Širokom Brijegu. Po saznanjima nadležni inspektor je žurno izvršio obilazak rijeke Ugrovače te izvršio nadzor u tvrtki FEAL d.o.o. Široki Brijeg. Tom prilikom je ustanovljeno kako je došlo do izlijevanja otpadnih voda u korito rijeke Ugrovače koje nisu prošle fazu pročišćavanja. Do zagađenja je došlo uslijed kvara na glavnom ventilu koji je nekontrolirano propustio otpadnu vodu u bazen sa pročišćenom vodom. Voda iz tehnološkog procesa je napunila bazen, te je došlo do prelijevanja istog i dio otpadne vode je završio u rijeci Ugrovači. Po nalazu ovog inspektora i utvrđivanja činjeničnog stanja poduzete su zakonom propisane upravne mjere kojima je naloženo otklanjanje nedostataka kod subjekta nadzora uslijed kojih je došlo do ugroze rijeke Ugrovače te je naloženo čišćenje korita ove rijeke. Također, odgovornom subjektu izrečena je zakonom predviđena novčana kazna za utvrđeni prekršaj. U skladu s nadležnostima propisanim aktima o analizi kvalitete vode uzorkovanje u ovom slučaju preuzela je nadležna služba Grada Širokog Brijega u čijem sastavu djeluje sanitarna inspekcija.

Uprava za inspekcijske poslove je bez vodoprivrednog inspektora.

"Za napomenuti je kako Uprava za inspekcijske poslove nema vodoprivrednog inspektora, ali se redovito u proteklom razdoblju daju ovlasti inspektoru koji po važećim zakonskim i podzakonskim aktima ispunjava uvjete potrebne stručne spreme za obavljanje poslova vodoprivrednog inspektora, kako bi kontinuirano obavljao redovite nadzore nad stanjem vodozaštitnih područja u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Tako je inspektor po ovlaštenju dana 23. siječnja 2023. godine po vlastitoj procjeni obišao teren rijeke Ugrovače te je utvrdio kako nema osnove za postupanje. O svemu je sačinjena i fotodokumentacija.

Dana 27. siječnja 2023. godine inspektor po ovlaštenju izišao je na teren odmah po podnesenoj prijavi o ispuštanju nepoznatih sredstava u rijeku Ugrovaču. Izvršen je inspekcijski pregled, sačinjena fotodokumentacija te izvršeno uzorkovanje vode iz ove rijeke. Uzorci vode su upućeni na analizu nadležnom Federalnom zavodu za javo zdravstvo Mostar. Postupajućem inspektoru, pa time ni ovoj Upravi, u ovom trenutku nisu dostavljeni rezultati analize te se ne može utvrditi koja vrsta onečišćenja je u ovom slučaju ugrozila rijeku Ugrovaču, niti iz kojeg izvora to onečišćenje potječe", istaknuli su nam u svom odgovoru.

Feal zagađena rijeka široki brijeg

Feal zagađena rijeka široki brijeg

Odgovor o cijeloj situaciji smo dobili iz FEAL-a.

"Povodom Vašeg upita koji ste uputili na službenu adresu elektronske pošte društva FEAL, naglašavamo kako društvo FEAL kroz svoj tehnološki proces ne ispušta štetne kemikalije, niti je u zadnje vrijemo nastao bilo kakav incident koji je za posljedicu imao nekontrolirano propuštanje nepročišćenih tehnoloških voda", navode.

"Sve tehnološke vode koje nastaju u pogonu društva FEAL prolaze kroz obradu Pročistača za tehnološke vode još od 80 ih godina prošlog stoljeća, a čiji su kapaciteti prošireni 2007. godine. U skladu s važećim propisima i standardima, kao i uvjetima iz Vodne suglasnosti, na izlaznom dijelu Pročistača se rade kontrole uzorka od strane ovlaštenog laboratorija 8 puta godišnje čiji se rezultati dostavljaju Agenciji za vodno područje Jadranskog mora", ističu.

"Također, proizvodni pogoni društva FEAL su jedini gospodarski objekti koji se nalazi uz tok rijeke Ugrovače, a koji posjeduju opremu za obradu i pročišćavanje tehnoloških voda. Napominjemo da je cijeli tehnološki proces pod 24 satnim nadzorom od strane djelatnika društva FEAL i da se čuvaju svi zapisi obavljenih analiza vode. Pored kontrola i nadzora koji je uvjetovan domaćim propisima i standardima, nad procesima se provode redovni auditi od strane poslovnih partnera, ali i certifikacijskih društava, obzirom da smo nositelji standarda za okoliš ISO 14001", stoji u odgovoru FEAL-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.