SIP PROSLIJEDIO INZKOVO MIŠLJENJE Ovi grado/načelnici ostaju dok drugi ne dođu

Valentin Inzko, Valentin Inzko, izborni zakon, Mostar, Valentin Inzko

Središnje izborno povjerenstvo proslijedilo je medijima odgovor visokog predstavnika Valentina Inzka, upućen na dopis Saveza općina i gradova Federacije BiH, a koji se odnosi na istek četverogodišnjeg mandata općinskih i gradskih vijećnika u Federaciji BiH, kao i načelnika i gradonačelnika u Federaciji BiH, izabranih na lokalnim izborima 2016. godine, prioćeno je iz SIP-a BiH. 

„OHR već dugo zastupa stav da bi u situacijama poput ove, a u nedostatku izričitih odredbi kojima se drugačije navodi, princip trebao biti da vlasti, i to barem one koje obnašaju izvršne funkcije, nastavljaju s obnašanjem dužnosti i nakon isteka svog mandata sve do trenutka njihove zamjene na položajima“.

U pismu se dodaje da je to „posebno važno u svjetlu važnih ustavnih i zakonskih nadležnosti koje su povjerene načelnicima i gradonačelnicima u Federaciji BiH, a koje se moraju izvršavati u interesu jedinica lokalne samouprave i njihovih građana“.  

Navodi se, također, da ni Ustav Federacije BiH, niti sami zakoni u Federaciji BiH ne reguliraju izričito prava i dužnosti neposredno izabranih načelnika i gradonačelnika u Federaciji BiH u razdoblju od dana isteka njihovog četverogodišnjeg mandata do dana kada novoizabrani dužnosnici preuzimaju svoje dužnosti.

"Načelo kontinuiteta obnašanja javne funkcije koje se primjenjuje u ovom slučaju proizlazi iz činjenice da funkcioniranje izvršne vlasti i vršenje njenih funkcija u jedinicama lokalne samouprave moraju biti neprestano osigurani. Podrazumjeva se da bi se takva vlast trebala koristiti odmjereno i obuhvatati samo ona pitanja koja su nužna za svakodnevno funkcioniranje općinske/gradske uprave ili za akta bez kojih bi općina/grad bila suočena sa štetnim posljedicama", navodi se u pismu, priopćeno je iz SIP-a BiH.