SIPA provjerava kandidate za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH

SIPA provjerava kandidate za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH
Klix

Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA je početkom siječnja ove godine zaprimila dvanaest obrazaca - izjava Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, koje su popunili predloženi kandidati za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Iz ove agencije podsjećaju da je rok za provjeru kandidata, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH, 30 dana, prenosi Fena.

Prema ranijim najavama, kandidati za pozicije u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra financija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra obrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde i Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova.

Na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice trebao bi biti predložen Bošnjak iz RS-a.

Predsjednik RS Milorad Dodik je izjavio da je SNSD na tu poziciju predložio Sevlida Hurtića iz stranke Bosanskohercegovački Zeleni, koja je na izborima bila dio "Pokreta za državu", "da bi se riješio problem u konstituiranju Vijeća ministara BiH".

Kaže da se čuo s predstavnicima "Osmorke" i da su se dogovorili da Hurtić bude kandidat s prostora RS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik je naveo da o tome postoji suglasnost te da je o tome obavijestio i predsjedavajuću Vijeća ministara BiH Borjanu Krišto, "tako da nema nijednog razloga da se čeka".

Hurtić, koji je aktualni ministar trgovine i turizma RS, kazao je Feni da će Pokret za državu u 18:00 sati u Banjoj Luci održati sastanak s predstavnicima stranaka Osmorke, na kojem će se razgovarati o imenu kandidata za poziciju ministra u Vijeću ministara BiH iz reda bošnjačkog naroda iz tog bh. entiteta.

Upitan da prokomentira navode u medijima da se i njegovo ime spominje kao ime budućeg ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, odgovorio je da "Pokret za državu" odlučuje koje će ime biti.

"Mi institucionalno djelujemo, sustavno. Ljudi koji vode "Pokret za državu" će odlučiti tko će biti", kazao je Hurtić.

Podsjećanja radi, Zastupnički dom državnog parlamenta je krajem prosinca prošle godine potvrdio Odluku Predsjedništva BiH o imenovanju Borjane Krišto (HDZ BiH) za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.