SIPA intezivirala istragu oko Zorana Bakule i Stipe Prlića

Istraga je povedena nakon što je austrijski odjel Interpola uputio u BiH zahtjev za provjeru Prlićevih, Kulenovićevih i Bakulinih nerezidentnih računa koje od 2006. imaju u UniCredit banci u Ljubljani. Navodno obojica posjeduju nerezidentni račun kod ove banke, kao i Kulenović sa svojom firmom 3 Media ili 1.3 Media smještenoj na Gibraltaru.

Interpolu je posebno sumnjivo da u posljednjih pet godina, nakon što je račun otvoren nije bilo nikakvih isplata, nego samo uplate što je najčešći slučaj klasičnog pranja novca. Između ostalog, austrijski Interpol traži detaljnu provjeru Prlića i Bakule.

„Po našem mišljenju, ilegalne isplate u vezi su s poslovnim aktivnostima HT Mostara, a prema tome nije isključeno i nelegalnog bogaćenja dva člana direkcije", navodi se u zahtjevu. Dalje se pojašnjava slijed događanja u austrijskoj banci, sada članici Unicredit grupacije. „Početkom 2008. godine na oba privatna računa uplaćen je iznos od po 170.000 eura, ukupno 340.000 eura. Mjesečni prijenosi za fiksne iznose od 7.500 i 9.900 eura, za svaki posebno, bili su vršeni potpuno u korist kompanije 3 Media limited, također moguće i 1.3 Media limited Gibraltar, preko UniCredit banke u Ljubljani", pojašnjava se u zahtjevu Interpola upućenom državnoj policijskoj agenciji SIPA-i te joj se navode i dodatni pokazatelji prikupljeni od banke.

Nakon naloga Interpola, SIPA je zahtjev proslijedila MUP-u Zapadnohercegovačke županije tražeći provjeru podataka o Prliću i Bakuli kojom bi se utvrdilo njihovo imovinsko stanje te da li su prije osuđivani. Kako županijski MUP nije istragu pokrenuo s mrtve točke, Interpol je poslao prošireni zahtjev u travnju ove godine koji je proslijeđen svim županijskim MUP-ovima. Ovoga puta Odjel Interpola Slovenije je u novome zahtjevu proširio krug osumnjičenih, te iznio nove, vrlo zanimljive podatke o iznosima koji su navodno oprani.

"Obavještavamo Vas da Sektor za gospodarski kriminalitet Generalne Policijske Uprave prikuplja, na osnovu obavjesti o sumnjivim financijskim transakcijama Ureda R. Slovenije za sprječavanje pranja novca, obavjesti zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela pranja novca... Prema do sada prikupljenim podacima utvrđeno je da je za ova djela osumnjičen državljanin BiH Neven Kulenovic, stanuje na adresi Zelenih beretki br.7. Sarajevo i društvo 3 Media Ltd. sa sjedištem na adresi Suite 2, Glacias Road, Portland house, Gibraltar. Račun je u ime društva 3 Media Ltd dana 04.04.2006. godine, otvorio Neven Kulenovic, koji je jedini ovlašten za raspolaganje sredstvima na računu.

Molimo da nas obavijestite o eventualnim kriminalnim aktivnostima povezanih s osobom Neven Kulenovic i društvom 3 Media Ltd kao i o prethodnim krivičnim djelima gore navedenih osoba i društva iz BiH kojima su doznačena sredstva", stoji u dopisu slovenačkog Interpola. Kulenović i njegova 3 Media tako se sumnjiče da su preko UniCredit banke u razdoblju od dvije godine oprali skoro dva milijuna eura. Prema policijskim navodima koji su proslijeđeni federalnim MUP-ovima, navodi se iznos od 1. 947 milijuna eura. Kako se tvrdi, na račun 3 Media uplate su izvršavale marketinške firme SV RSA zatim Mreža plus, PINK BH, Ujedinjeni mediji i UFA Media.

Zatim je s tog računa uplaćeno 440.127 eura Nevenu Kulenoviću, Darku Aleksiću i Anisu Kadriću (Mreža plus), dok su preostala sredstva od 1.507.065 eura doznačena Nijazu Graciću (direktor firme Europlakat BH), Stipi Prliću (Eronet), Edinu Nuhiću, Rusmiru Nefiću (direktor Ufa Media), Sanjinu Kulenoviću (sin Nevena Kulenovića), Zoranu Bakuli i Branku Kotarcu (BeiersdorfHrvatska). Kako je pokazao dosadašnji tok istrage, po svemu sudeći riječ je o izvlačenju novca stvorenog napumpanim marketinškim ugovorima Eroneta s marketinškim firmama iz Sarajeva i Zagreba.

Piše: Emir Hodžić-Slobodna Bosna