SIPA i ostale institucije spriječili pranje više od 13 milijuna KM

SIPA i ostale institucije spriječili pranje više od 13 milijuna KM
Ilustracija

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), u skladu sa odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Zakon) kontinuirano poduzima aktivnosti na prikupljanju obavještajnih podataka i informacija koje mogu biti od značaja za poduzimanje radnji iz nadležnosti SIPA-e kao i iz domena rada drugih nadležnih institucija.

S tim u vezi SIPA je poduzimajući mjere i radnje u skladu sa nadležnostima propisanim članom 62. stav (5) Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja teroritičkih aktivnosti tijekom 2021. godine nadležnim organima dostavilo ukupno 523 obavještenja o prikupljenim podacima i informacijama za koje je procijenjeno da mogu biti od značaja pri donošenju odluka iz njihove nadležnosti.

Postupajući po podacima i informacijama iz dostavljenih obavještenja, nadležni organi su tijekom 2021. godine poduzimali mjere i radnje iz njihove nadležnosti tijekom kojih je utvrđen iznos od 13.667.903,90 KM dodatnih poreznih obaveza u korist proračuna Bosne i Hercegovine, te postojanje osnova sumnje na počinjenje većeg broja kaznenih djela propisanih kaznenim zakonima u Bosni i Hercegovini u vezi kojih je nadležnim tužiteljstvima dostavljeno 14 izvještaja o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima i 14 informacija, te je utvrđen veći broj prekršaja propisanih poreznim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini u vezi kojih je izdato 37  prekršajnih naloga.

"Imajući u vidu značaj ostvarene suradnje koja je jedan od prioriteta u radu SIPA-e, zahvaljujemo se policijskim tijelima, Upravi za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i poreznim organima u Bosni i Hercegovini", navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.