SIP PODSJEĆA VLAST Ostala su još četiri dana za osiguravanje novca za izbore

Izbori Mostar
hercegovina.info

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine je 4. svibnja 2022. godine donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 2. listopada ove godine. 

Prema odredbama članka 1.2a Izbornog zakona BiH, nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. svibnja. Središnje izborno povjerenstvo BiH je procijenilo da će Opći izbori 2022. godine koštati oko 12.528.000,00 KM.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će postupati po odredbama Izbornog zakona BiH i striktno se pridržavati svih zakonskih odredbi i rokova koji su propisani.

Javnost podsjećaju na odredbe članka 1.3a Izbornog zakona BiH prema kojim 'Mandat članova predstavničkih organa izabranih na redovitim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH'. Rezltati Općih izbora 2018. godine su objavljeni u Službenom glasniku BiH broj 78/18 od 6.11.2018. godine. 

Sukladno navedenom mandat članova predstavničkih organa izabranih na Općim izborima 2018. godine traje do studenog 2022. godine.

Iz SIP-a pozivaju donositelje odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obvezu i u zakonskom roku osiguraju financijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine, navodi se iz Ureda za informiranje SIP-a.