FOTO  SINDIKATI "Nije postignut nikakav napredak, premijer Herceg je zaprijetio uvođenjem radne obaveze"

Dalibor Vuković
Hercegovina.info

Ni nakon pet sati koliko je trajao sastanak u Gradskoj vijećnici između sindikata zdravstvenih djelatnika i Vlade HNŽ te ostalih dionika u financiranju zdravstvenog sustava u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), nije došlo do nikakvog pomaka u pregovorima oko potpisivanja kolektivnog ugovora i povećanja plaća zdravstvenih djelatnika.

Sindikalisti su sa sastanka izašli vidno razočarani.

"Na današnjem sveobuhvatnom sastanku gdje je Vlada pozvala i sve ostale sudionike financiranja zdravstvenog sustava, gradove, općine, predstavnike Federacije, predstavnike drugih županija i jedne strane pregovarački tim sindikata, nije postignut nikakav napredak. Vlada HNŽ ni na jednu od naše dvije ponude koje smo im prošli put dali, dvije vrste povećanja, nije htjela dati precizan i konačan odgovor već su ga izbjegavali, naročito premijer Herceg. Pokušavali su prebaciti neke dopise da se šalju općinama i Domovima zdravlja da se oni izjašnjavaju, a to je sve kupovanje vremena. Nije donesena nikakva politička odluka i nisu nam ponudili ništa novo od onoga što su nam već nudili u rujnu. Predstavnici sindikata su potpuno razočarani ovakvim ponašanjem Vlade. Očekujemo dalje provođenje štrajka. Na Vladi je da dalje postupi onako kako tražimo te da korigira svoju ponudu i ponudi sindikatima povećanje plaća onako kako želimo. Nažalost, ništa dobro vas ne možemo izvjestiti s ovog sastanka", rekao je po izlasku iz Gradske vijećnice predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ-a Dalibor Vuković.

Pričalo se nedostatku novca.

"Dogodilo se ono što smo i očekivali. Dionici financiranja zdravstvenog sustava govore o proračunskim minusima. Nitko nam nije dao odgovor kako su drugim zdravstvenim djelatnicima u srcu pandemije redovno povećavane plaće bez ikakvih problema, a za ostale zdravstvene djelatnike se nema novca. Izričito ostaju pri svojoj prvoj ponudi i nisu ljestvicu podigli niti malo iznad toga, mada je sindikat svoju ponudu prošli put smanjio i dao svoj ustupak u pregovorima. Činimo sve u dobroj vjeri, međutim u ovom trenutku pomaka sa strane Vlade nema. To je zaključak današnjeg sastanka. Spremni smo ponovno doći kad nas pozovu, ali na konkretan prijedlog Vlade", rekao je Vuković.

Ministar financiija nema konkretnog odgovora.

Dalibor Vuković

"Ono što je zanimljivo da se ministar Faladžić samo povukao i nema odgovora. Nikakve ponude i želje nema. Mi smo s vjerom otišli danas nešto riješiti, a ne slati dopise još deset ili petnaest dana. Ako su se danas svi sudionici izjasnili da podržavaju famoznu ponudu Vlade koju nam je ona poslala u devetom mjesecu, onda nema nikakve koristi od slanja dopisa", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivica Anić.

Bilo je i nekih dobrih prijedloga, no nisu uvaženi.

"Jedini konstruktivan prijedlog su iznijeli načelnik Stoca gospodin Bošković i dr. Bevanda (Dom zdravlja Mostar) koji su našli način kako da dođemo do nekog rješenja. Mi bi voljeli da smo ostali na tom polju da se dođe do toga. Međutim sve se razvodnilo uz objašnjenje kako nijedan dom zdravlja i bolnica nemaju novca. Suštinu smo izgubili umjesto da smo uvažili ta dva prijedloga", kazao je Anić.

Predsjednik Vlade HNŽ je i zaprijetio.

"Premijer Herceg je zaprijetio uvođenjem radne obaveze u Županiji da nam i tu dadne do znanja sve kako bi sindikati podlegli njihovim pritiscima i ne bi li odustali od svojih prava. Skupštine zdravstvenih radnika su one koje meni i kolegi Aniću daju za pravo da mi u ime njih svih iskažemo svoje zahtjeve Vladi. Oni koji su po zakonu odgovorni. Mi smo se držali tog principa. Premijer Herceg je izvrdavao na način da je htio delegirati jedan dio odgovornosti na ostale dionike, kao poslodavce. Međutim jedini po zakonu o radu poslodavac onaj s kim Sindikat pregovara oko kolektivnog ugovora o radu je Vlada HNŽ-a, a nikako pojedinačne zdravstvene ustanove, gradovi, općine. Ovo je bio jedan prošireni poslodavčev tim s kojim su sindikati trebali davno sjesti. Mi ćemo svoja prava ostvarivati pritiskom na vlast i putem generalnog štrajka, a onda ćemo vidjeti što će se dogoditi", zaključio je Vuković.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.