SINDIKATI JE PRIŽELJKUJU, POSLODAVCI BAŠ I NE Federalni zastupnici danas raspravljaju o neradnoj nedjelji

Trgovina
Ilustracija

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih zakona koji među brojnim drugim mjerama predviđa neradni dan nedjeljom i praznicima za radnike u trgovini – trgovačkim centrima i drugim prodajnim mjestima, piše BHRT.

Zasad je zakon u fazi nacrta, što znači ukoliko bi ga Zastupnički dom eventualno podržao, zakon bi se mogao uputiti u javnu raspravu prije drugog, konačnog glasovanja.

Nijedan pa ni ovaj zakon ne može stupiti na snagu dok ga ne odobre oba doma u Parlamentu, ali dasad nije poznato kad bi mogao biti i na dnevnom redu Doma naroda. Stoga je nemoguće predvidjeti hoće li i kada eventualno biti konačno usvojen i u tom slučaju, objavljen u Službenim novinama.

Ukoliko oba doma odobre Nacrt, daljni put zakona vremenski može ovisiti i od roka određenog za eventualnu javnu raspravu , a i od pitanja kad će po njezinom završetku ponovno biti pred članovima oba doma, na zasebnim sjednicama, tada već u formi konačnog prijedloga.

Sindikat radnika u trgovini, obradovan najavljenim neradnim danima za njegove članove, apelirao je u međuvremenu da parlamentarci usvoje ovaj zakon i tako za gotovo 14.000 članova ovog sindikata, ali i za ostale radnike u trgovini, omoguće nešto što željno iščekuju radeći u jednom od najizazovnijih sektora, često u nesigurnim uvjetima i za nisku plaću.

Puni službeni naziv teksta u sadašnjoj formi je Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini FBiH i predviđen je kao šesta točka u najavljenom dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.