SINDIKATI APELIRAJU NA ZASTUPNIKE "Ne samo političkim, nego i ljudskim pristupom spriječite generalni štrajk u školama"

SINDIKATI APELIRAJU NA ZASTUPNIKE "Ne samo političkim, nego i ljudskim pristupom spriječite generalni štrajk u školama"
Arhiva

Djelatnici srednjih škola već godinama nemaju potpisan Kolektivni ugovor, a Županija Zapadnohercegovačka jedina je takva u Federaciji. Sindikati tvrde kako županijska Vlada uporno pronalazi način kako zaobići nešto što je u uređenim sustavima normalno i očekivano – najprije odugovlačeći s pregovorima, zatim je došla pandemija kao izgovor, a najnoviji trend je da bi Kolektivni ugovor vjerojatno predstavljao smetnju u prekrajanju postojećih i krojenju novih zakona koji se tiču koeficijenata, osnovice plaće i drugih primanja zaposlenih u školstvu. U zadnjem priopćenju apeliraju na zastupnike u Skupštini ŽZH, a njega prenosimo u cijelosti.

"Budući da nažalost opet svjedočimo situaciji u kojoj se djelatnici srednjih škola pripremaju za generalni štrajk, očekujemo kako će se upravo ta tema naći na Dnevnom redu najavljene 32. sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

U proteklom razdoblju poduzeli smo sve mjere da ne dođe do ovakvog razvoja situacije vezane za potpisivanje Kolektivnog ugovora, međutim nismo naišli na dobru volju prvenstveno resornog ministarstva, a posljedično ni dobru volju Vlade. Zahvaljujući vašoj intervenciji spriječene su protuzakonite izmjene Zakona o srednjem obrazovanju te je sredinom srpnja organizirana javna rasprava na kojoj smo dobili priliku ukazati i na problem višegodišnjeg
odugovlačenja u potpisivanju Kolektivnog ugovora. Da biste stekli potpuniju sliku, ukratko ćemo kronološki predstaviti tijek događaja:

- Prema Sporazumu koji je doveo do prekida prošlogodišnjeg generalnog štrajka, Kolektivni ugovor trebao je biti potpisan do 1. ožujka 2022.
- Sindikat se 24. veljače 2022. apelom obratio relevantnim ministarstvima i Vladi jer smo iz Ministarstva obrazovanja dobili informaciju kako KU ne može biti potpisan jer se mijenjao tekst dokumenta. Tko ga je mijenjao, zašto, kako, s kim u dogovoru – NE ZNAMO! Zatražili smo taj „novi“ dokument jer se proces pregovora ne može tako nazivati budući da nismo upućeni u materiju. Dobili smo samo šturi odgovor Vlade da ćemo ga dobiti kada bude spreman.
- Iako smo sustavno tražili nastavak pregovora i potpisivanje KU, ove su godine održana „čak“ tri sastanka koja se uvjetno mogu nazvati pregovorima (11. ožujka, 28. travnja i 6. svibnja). S razlogom kažemo da se uvjetno tako nazivaju jer niti jedan od tih sastanaka nije značio pomak s
mrtve točke, svaki je završio konstatacijama predstavnika Vlade – vidjet ćemo, čut ćemo se, sastat ćemo se.
- Odlučni kako novu školsku godinu ne smijemo započeti bez Kolektivnog ugovora jer takva situacija povlači nezadovoljstvo i štrajk, Sindikat se 1. srpnja ponovo obratio Vladi i relevantnim ministarstvima te postavio krajnji rok za potpisivanje KU do kraja srpnja. Upozorili smo da ćemo u protivnom započeti proceduru za generalni štrajk.
- U međuvremenu se dogodila afera s prekrajanjem Zakona o srednjem obrazovanju u režiji Ministarstva obrazovanja i već spomenuta javna rasprava, a usputna dobit za djelatnike srednjih škola je to što smo konačno 25. srpnja dobili tekst „novog“ Kolektivnog ugovora. Time se vjerojatno želio stvoriti dojam nastavka pregovora iako su autori dokumenta sigurno bili svjesni da će Sindikat odbiti novu JEDNOSTRANU verziju. Nejasno je kome koristi ovo odugovlačenje, odnosno još gore – vraćanje stvari gotovo na početak!?
- Sindikat je 4. kolovoza poslao svoje očitovanje o novom prijedlogu KU. Naravno, to očitovanje sadrži i naše prijedloge. O kakvom se poništavanju svih dosadašnjih napora u pregovorima radi, o kakvom se omalovažavanju djelatnika srednjih škola radi, o kakvim se jednostranim interesima radi… najbolje govori dojam da je resorna ministrica kroz tekst KU nastojala provesti ono što nije uspjela izmjenama Zakona o srednjem obrazovanju. Kolektivni ugovor je temeljni zakonski akt u zaštiti radnika i ne može nekome služiti za promicanje osobnih ambicija! Treba li uopće spominjati da ni nakon više od mjesec dana nismo dobili odgovor na naše prijedloge niti smo pozvani na pregovore?
- Sindikat je 30. kolovoza upozorio Vladu te Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo rada da ćemo održati štrajk upozorenja od jednog školskog sata kao uvod u moguće pokretanje procedure za generalni štrajk, ali reakcija je izostala.
- Budući da je postalo jasno kako s druge strane ne postoji interes za potpisivanje KU i da su iscrpljene sve opcije i nastojanja mirnog rješenja, u srednjim školama se sredinom kolovoza započela provoditi anketa o stupanju u generalni štrajk. Rezultati ankete predstavljeni su na Skupštini Sindikata 6. rujna, kada je donesena odluka da se najavi pokretanje procedure za opći štrajk. Konkretno – ovakva forma predstavljala je mogućnost brze reakcije, poziv na razgovore, dogovore. Jedina reakcija uslijedila je 12. rujna., kada je Vlada ovlastila osobu za sudjelovanje u Mirovnom vijeću. Ako netko nije upućen, valja pojasniti – odluke Mirovnog vijeća nisu obvezujuće, samo su dio zakonom propisane procedure, a njegovi članovi nemaju mandat odlučivanja o spornim pitanjima. Paralelno s radom Mirovnog vijeća, tražili smo nastavak rada pregovaračkih timova obiju strana, međutim ostali smo opet uskraćeni za odgovor.
Poštovane zastupnice i zastupnici, nadali smo se da ćemo ovu vrlo tešku situaciju uspjeti riješiti tijekom ljetnoga raspusta, nastojeći ne remetiti nastavni proces. Nažalost, predstavili smo vam kako je tekao tijek događaja. Teško nam je pojmiti zašto nema interesa da se konačno riješi problem s Kolektivnim ugovorom kada takav dogovor može jamčiti mir u zbornicama i biti osnova za partnersku suradnju Sindikata i Vlade.

Ovih dana pratimo kako su u drugim županijama postignuti dogovori u resoru obrazovanja, bilo kroz povećanja plaća bilo kroz produžene KU. Nažalost, naša županija po plaćama u ovom sektoru opet tone prema dnu, a i dalje smo jedina županija koja nema potpisan Kolektivni. Molimo vas da inzistirate da se ova tema nađe na Dnevnom redu već sljedeće 32. sjednice Skupštine jer vremena više – nema! Također, molimo da tražite odbacivanje novog teksta KU i vraćanje na skoro dogovorenu verziju.

S posebnom pažnjom očekujemo od vas da ćete svojim ne samo političkim utjecajem već i ljudskim pristupom problemu pomoći da ne dođe do generalnog štrajka. Ukoliko Vlada i resorno ministarstvo propuste reagirati onako kako djelatnici u srednjim školama očekuju, štrajk će biti njihova krivica", naveli su sindikalisti.