SINDIKAT SKB MOSTAR "Vlada HNŽ se poziva na neformalni sastanak"

Prosvjed zdravstveni djelatnici
hercegovina.info

Pregovarački tim Nezavisnog sindikata zaposlenika u zdravstvu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar je 3. srpnja u ime oko 3900 radnika u zdravstvu podnio zahtjev resornom ministru zdravstva Goranu Opsenici za hitno formiranje mirovnog vijeća za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora oko zaključivanja kolektivnog ugovora.

Zahtjev je podnesen nakon isteka roka od 45 dana u kojem Vlada HNŽ i resorni ministar zdravstva nisu ništa učinili da sa Sindikatom započnu postupak pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva. 

U suprotnom su zdravstveni djelatnici najavili generalni štrajk.

Prosvjed zdravstveni djelatnici

Dva dana kasnije, od Vlade HNŽ je stigao odgovor u kojem se pozivaju na sastanak s kraja ožujka.

"Vašim aktom broj i datum gornji obratili ste se zahtjevom za mirno rješavanje radnog spora zbog toga što, kako navodite, nije zaprimljen nikakav pisani odgovor s bilo kakvim podacima koji su potrebni kako bi se uspješno proveo postupak kolektivnog pregovaranja, niti je Vlada HNŽ pokazala želju za obavljanje kolektivnog pregovaranja. Kako Vam je poznato, dana 28.03.2023. godine održan je radni sastanak na kojem su nazočili premijer Vlade HNŽ, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ

Prosvjed zdravstveni djelatnici


Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar i Vi kao predsjednik nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar. Nakon sastanka, upućen je prijedlog zaključaka koji će biti na Dnevnom redu sjednice Vlade HNŽ planiranoj za ovaj tjedan. Skrećemo pozornost da su člankom 139. Zakona o radu Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/2016. 89/2018, 23/2020 odluka Ustavnog Suda, 49/2021 i 44/22) propisani principi pregovaranja te je decidno utvrđeno da rok od 45 dana teći od dana otpočinjana pregovora, a ne od dana upućivanja inicijative. 


Mišljenja smo da je inicijativa samo prva pripremna faza samog pregovaranja, dok nakon potpisivanja protokola za pregovaranje počinje samo pregovaranje i teče rok od 45 dana u kojem se održavaju sastanci pregovaračkih timova, razmatraju prijedlozi i protuprijedlozi i ostale aktivnosti s ciljem postizanja suglasnosti za zaključivanje kolektivnog ugovora. Slijedom navedenog, smatramo Vaš zahtjev za pokretanje postupka mirenja radi rješavanja kolektivnog spora preuranjenim te skrećemo pozornost da se sukladno članku 140. Zakona o radu kolektivni ugovor primjenjuje najduže do 90 dana nakon isteka što ostavlja mogućnost da se kolektivno pregovaranje otpočne i okonča u zakonom utvrđenom roku. Ističemo da nije donesen propis kojim se regulira formiranje mirovnog vijeća za područje HNŽ, njegov sastav, način rada i druga pitanja koja se odnose na rad tog vijeća.

Iz zaposlenika u zdravstvu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar odgovorili su kako sastanak na koji se pozivaju iz Vlade HNŽ, nije bio formalan te da zaključci Vlade mogu biti samo stav Vlade, ali ne i Sindikata.

U pogledu Vašeg akta broj gornji, kojeg smo zaprimili dana 06.07.2023.godine, prije svega se ističe da je smatramo da pogrešno tumačite odredbe člana 139. Zakona o radu FBiH.

Naime, stavom (2) člana 139. Zakona o radu, je jasno propisao da se postupak kolektivnog pregovaranja pokreće na osnovu pisane inicijative jedne od strana a što smo mi i učinili dana 16.05.2023. godine. Dakle nikako se ne može smatrati, a što ćemo mi s naše strane ustrajavati, da pregovaranje nije niti započeto. Način na koji vi tumačite Zakon ostavlja brojne „pravne rupe“ u postupanju i posebice rokovima i obvezama za postupanje i pregovaranje. Na taj način bi se postupak pregovaranja mogao odužiti bez jasnih kriterija početka, a što nikako nije svrha utvrđenog zakonskog roka od 45 dana.

Također, sastanak koji navodite (održan dana 28.03.2023. godine) bio je neformalni sastanak za koji nam niste niti dostavili pismeni poziv s temama o kojima će se raspravljati (u usmenom pozivu je bilo rečeno da se pismeni poziv „ne smije“ dostaviti), te na istome nije vođen zapisnik niti su utvrđeni bilo kakvi zaključci. Ako i postoje bilo kakvi zaključci oni mogu biti samo Vaš stav, a nikako zajednički. Razgovor tijekom sastanka sastajao se većinom od vašeg tumačenja odredbi Zakona o radu (koje tumačenje mi i dalje ne prihvaćamo) kao i kritiziranja nekih naših članova kao „huškača“.

Prosvjed zdravstveni djelatnici

Radi navedenog ne smatramo preuranjenim naš Zahtjev za pokretanje postupka mirnog rješenja kolektivnog spora koji je predan 03.07.2023. godine, sukladno  propisima koji se navode u istome, ne smatramo preuranjenim, te i dalje ostajemo kod istoga, a smatramo da je nemoguće ponovno počinjati pregovaranje bez obzira na vaše tumačenje Zakona o radu.

Ukazujemo vam da je točna činjenica da je Kolektivnim ugovorom (Sl. novine HNŽ 3/2021) u članu 71. stav (1)  navedeno da se važnost istoga može produžiti tri mjeseca nakon isteka roka na koji je potpisan, ali naše postupanje nikako nije preuranjeno jer je isti KO istekao 21.05.2023. godine, te poučeni ranijim negativnim iskustvima bilo je potrebno na vrijeme započeti postupak pregovaranja, a poslije toga i mirenja.

Ipak, s naša strane ostaje želja da dođe do mirnog rješenja ovoga kolektivnog spora, te smo se spremni odazvati na postupak mirnog rješavanja kolektivnog radnog spora, sve kako bismo iznašli način rješavanja ove situacije, iako ste u svome aktu naveli da nisu doneseni propisi kojima se regulira formiranje mirovnog vijeća, sastav, način rada i druga pitanja, a što je bila obveza prema članu 10. Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova (Sl. novine FBiH 49/2021)", poručili su iz Sindikata.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u SKB Mostar Ivica Anić ističe kako je Vlada postupila neozbiljno.

"Sve ono što je doneseno na jučerašnjoj sjednici Vlade HNŽ-a trebalo se napraviti odmah po upućivanju naše inicijative. Ovo je samo odugovlačenje i dobivanje na vremenu. Ono što je posebno zanimljivo je to da ministar Faladžić nakon dva mjeseca od upućivanja iste nije upoznat s detaljima kolektivnog ugovora", ističe Anić za Hercegovina.info.

Prosvjed zdravstveni djelatnici

Dodao je ponovno kako su spremni za generalni štrajk.

"Ukoliko se stvari uskoro ne riješe, očekuje nas najmasovniji štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ. Već sam ranije rekao da će nam se priključiti i druge zdravstvene ustanove koje do sada nisu bile dio naših prosvjeda. Nadam se ipak da će biti razuma i da istog neće doći", kazao je Anić.

Podsjetimo, na jučerašnjoj sjednici Vlada HNŽ je  nakon opsežne rasprave u svezi s problematikom zdravstvenih djelatnika, a na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, usvojila sljedeće zaključke:

- Dostavljeni prijedlog Kolektivnoga ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ-a upućuje se svim zdravstvenim ustanovama (poslodavcima) sa zahtjevom za njihovo mišljenje glede cjelokupnoga prijedloga Kolektivnoga ugovora.

- Traži se financijska procjena potrebnih sredstava za svaku zdravstvenu ustanovu u pogledu zahtjeva iznesenih u poglavlju V. Plaće i naknade Prijedloga kolektivnoga ugovora.

- Mišljenje i procjenu potrebnih financijskih sredstava zdravstvene ustanove dužne su dostaviti Vladi HNŽ-a u roku od sedam dana od dana primitka zahtjeva. Dostavljena mišljenja o Prijedlogu kolektivnoga ugovora i procjene potrebnih financijskih sredstava od strane zdravstvenih ustanova bit će dostavljeni njihovim osnivačima i zatraženo očitovanje o njima koje će dostaviti Vladi HNŽ-a u roku od sedam dana od dana prijema.

- Po primitku svih očitovanja, Vlada HNŽ-a će u roku od sedam dana Nezavisnom sindikatu zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar uputiti odgovor koji će sadržavati stajalište Vlade prema Prijedlogu kolektivnoga ugovora.

- Ovi Zaključci stupaju na snagu danom donošenja i bit će dostavljeni svim zdravstvenim ustanovama, njihovim osnivačima i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB-a Mostar.

Za realiziranje ovih zaključaka Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva, rada  i socijalne skrbi.

Također Vlada je usvojila i Zaključak kojim je zadužila Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave i Ured za zakonodavstvo Vlade HNŽ-a da se žurno očituju u svezi s mjerodavnošću Vlade u vođenju pregovora za pokretanje postupka i zaključivanje Kolektivnoga ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a, sukladno Zakonu o radu i zahtjevu Nezavisnoga sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.