ZDRAVSTVENI DJELATNICI U HNŽ-u SPREMAJU GENERALNI ŠTRAJK "Sada će nam se pridružiti i novi domovi zdravlja, spremni smo"

Zdravstveni djelatnici prosvjedi
hercegovina.info

Pregovarački tim Nezavisnog sindikata zaposlenika u zdravstvu Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar je danas u ime oko 3900 radnika u zdravstvu podnio zahtjev resornom ministru zdravstva Goranu Opsenici za hitno formiranje mirovnog vijeća za mirno rješavanje kolektivnog radnog spora oko zaključivanja kolektivnog ugovora.

Zahtjev je podnesen nakon isteka roka od 45 dana u kojem Vlada HNŽ i resorni ministar zdravstva nisu ništa učinili da sa Sindikatom započnu postupak pregovaranja i zaključivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

Zdravstveni djelatnici prosvjedi

Ukoliko izostane hitna reakcija nadležnog ministra i Vlade HNŽ ističu kako slijedi generalni štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ.

"Prošlo je 45 dana, a Vlada ni ovaj put nije ispoštovala zakonski rok, a mi smo se tome iskreno nadali. Sukladno zakonu mi smo upitali zahtjev na mirovno vijeće. Očekujemo da će ministar Opsenica već ovaj tjedan obavijestiti Vladu, formirati mirovno vijeće i da će nas pozvati na sastanak, odnosno proces mirenja. Mi ćemo se potom dogovoriti hoćemo li potpisati kolektivni ugovor ili ne. Ukoliko se to ne ispuni, mi smo prošli svu proceduru za generalni štrajk i krećemo u pripremu istog", kaže za Hercegovina.info predsjednik Sindikata Ivica Anić.

Zdravstveni djelatnici prosvjedi

On dodaje kako će se eventualnom štrajku priključiti i neki koji to do sada nisu činili.

"Mi smo spremniji za štrajk nego prošli put. Ovog puta imamo u svom sastavu imamo i to da će u štrajk i Dom zdravlja Čitluk kao i Dom zdravlja Bulevar. Ako smo onda bili spremni, sada smo još spremniji", kazao je Anić.

Zdravstveni djelatnici prosvjedi

Dom zdravlja Čitluk

Iako se iz Vlada HNŽ često loptica prebacivala na zdravstvene ustanove, odnosno poslodavce Anić je istaknuo.

"S kim smo mi potpisali kolektivni ugovor? Jesmo li sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar ili s Vladom HNŽ i ministrom zdravstva? Zašto onda Vlada daje novce, donosi suglasnosti, potpisuje kolektivni ugovor. To su neke floskule kojima se pokušava zbuniti javnost i ljude. Pogledajte tko je potpisnik kolektivnog ugovora. Nema tu puno mudrovanja", kazao je jasno Anić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.