SINDIKALAC KRITIZIRAO POSLODAVCE "Tko svom radniku ne može osigurati plaću od 1.000 KM neka zatvori firmu"

Sindikati radnici Selvedin Šatorović

Selvedin Šatorović, koji je dugogodišnji lider Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da je kuknjava u zboru, kad god se spomene povećanje minimalca, sastavni dio tog narativa.

"Sjetite se samo kako su kukali u Crnoj Gori, kad je najavljeno povećanje minimalne plaće na 450 eura; govorili su da je to kraj gospodarstva, da će sve propasti. I što se dogodilo? Ništa. Minimalac je povećan, a nijedno radno mjesto nije izgubljeno", podsjeća Šatorović.

Čak i u regionalnim okvirima, BiH je, dodaje ovaj sindikalac, posebno naklonjena poslodavcima i uvijek spremna da im izađe u susret, subvencijama i olakšicama. "Čim se spomene povećanje minimalca svi se zadaju u brigu kako će to poslodavci preživjeti. A nitko se ne pita kako radnik preživljava sa 300 eura mjesečno", kaže Šatorović.

Sindikati radnici Selvedin Šatorović

Dodaje da je krajnje vrijeme da se vlasti u oba entiteta “uzmu u pamet” i konačno stanu na stranu svojih građana, a ne na stranu kapitala, kao do sada.

"Ako ne bude tako, egzodus će se nastaviti. Mi smo mala zemlja, nismo mi Indija, Kina ili Turska pa da sebi možemo dozvoliti ovoliko iseljavanje", kaže Šatorović.

Navodi da će od Nove godine u Federaciji BiH na snagu stupiti Zakon o minimalnoj plaći od 1.000 KM, u paketu sa Zakonom o doprinosima i Zakonom o porezu na dobit.

"Kad se to dogodi, i ako se u Republici Srpskoj stvarno prihvati prijedlog da minimalna plaća bude 1.050 KM, imat ćemo najveći minimalac u regiji, ako ne računamo Sloveniju. To bi već mogao biti dobar razlog da radnici razmisle da li da odu, ili da ostanu u svojoj zemlji", kaže Šatorović.

Što se poslodavaca tiče, Šatorović ima samo jedan savjet za njih: Tko ne zna posao, nek se povuče.

"Tko ne može svom radniku osigurati plaću od 1.000 maraka neka zatvori firmu i zaposli se kod nekog sposobnijeg, tko to može", poručuje Selvedin Šatorović.