Sin generala HVO-a Šantića: Ubojicama smo oprostili u duhu svoje kršćanske vjere, samo želimo posmrtne ostatke svoga oca i muža!

šantić prosvjed
...je u subotu Tužiteljstvo BiH da preuzme procesuiranje ovoga slučaja. Rekao je da za smrt oca smatra odgovornim generala bošnjačke Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Armije BiH Hamdiju Abdića Tigra.

General Vlado Šantić koji je bio i zapovjednik brigade HVO-a u Bihaću odveden je nasilno 8. ožujka 1995. iz zgrade zapovjedništva po nalogu generala Armije BiH Atifa Dudakovića. Njegov nestanak i vjerojatno ubojstvo nikada nije rasvijetljeno, a mediji su navodili pozivajući se na navode svjedoka da je Šantić zlostavljan i premlaćivan te odveden u hotel Sedra gdje se nalazio Dudaković i njegovi suradnici otkada mu se gubi trag.

Donosimo tekst koji je o svom ocu napisao Duje Šantić:

General Vlado Šantić bio je general Hrvatske vojske i zapovjednik HVO-a u regiji Bihaća koja je bila pod snažnim napadima srpskih snaga, posebno u prvome dijelu 1995. Postao je zapovjednikom HVO-a Bihać i Okruga Bihać u prilično nategnutim, ali ipak tolerantnim i općenito dobrim odnosima Armije BiH i HVO Bihać, dviju sastavnica jedne zajedničke vojske na području Bihaća.

Posljednji je put viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća 8. ožujka 1995. godine, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH.

Iako je iz hotela izveden naočigled tridesetak gostiju, nitko od prisutne krajiške vojne elite kasnije nije znao ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni suborac.

Dva dana nakon saznanja o nestanku generala u emisiji na HTV-u Ejup Ganić izražava sućut obitelji UBIJENOG generala Vlade Šantića. Isto tako dva dana nakon nestanka u strogo povjerljivom izvješću Armije R BiH stoji: „pratiti aktivnosti i namjere HVO-a posebno nakon UBOJSTVA generala Šantića".

Bitno je napomenuti da je general Šantić dva dana prije nestanka, zajedno s tadašnjim konzulom RH u Bihaću Bernardom Jurlinom, trebao putovati u Zagreb. No, pred sami polazak iz improvizirane zračne luke u Ćoralićima, biva skinut sa helikoptera prema Dudakovićevoj zapovijedi.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u više navrata, i to 1995. godine te 2006. godine nakon čega je slučaj godinama "stajao u ladici". Na koji su način vođene te istrage najbolje govori podatak da se protiv tadašnjeg nadležnog tužitelja Idriza Begića, provodi istraga zbog kaznenog djela pomaganja počiniteljima. Naime, sumnja se da je utjecao na svjedoke i savjetovao im kako će i što govoriti. Zapravo, savjetovao im je kako prikriti detalje koji su bitno vezani za ovaj kazneni predmet. Prijavu je podnio FUP, dok je Županijsko tužiteljstvo u Livnu ovlašteno za vođenje istražnog postupka protiv tužitelja Idriza Begića
Najobuhvatnija istraga bila je ona koju je počela Federalna uprava policije, po izravnoj zapovijedi Dragana Lukača, tijekom 2013. godine, kada su se pojavili i neki novi detalji, svjedoci, dokazi. U toj istrazi su tragovi krvi generala Šantića pronađeni na stepeništu hotela "Sedra", tavanu željezničke stanice (u ratu sjedište Vojne policije) a prema uputama svjedoka pronađena je plastična bačva na lokalitetu Grabeža, kod Bihaća za koju se vjerovalo da skriva posmrtne ostatke generala Šantića. Tijelo ubijenog generala je, prema priči svjedoka, strpano je u jednu bačvu, u koju je nakon toga do vrha nasut, benzin, nafta i razrjeđivač.

Glasnogovornik Međunarodne komisije za nestala lica / ICMP / Jasmin Agović izjavio je da materijal pronađen u bačvi za koji se smatralo da su Šantićeva posmrtni ostaci, nije podoban za DNK analizu. On je pojasnio da "u materijalu koji je predstavljen ICMP-u nije bilo prepoznatljivih ljudskih ostataka, niti ikakvog materijala za koji bi mogao biti izvršen pouzdan DNK test pomoću bilo koje metode".

Tu se pojavljuje još jedna nelogičnost da na iskopavanje bačve nisu pozvani predstavnici Instituta za nestale osobe koji su po zakonu trebali biti prisutni. Pozvani su tek nakon 7 dana.

21. siječnja 2014. godine, FUP je podnio Županijskom tužiteljstvu USŽ-a izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv sedam osoba zbog sumnje da su ubili generala Šantića.

Prvoosumnjičeni je Hamdija Abdić zvani Tigar, ratni zapovjednik 502. brigade 5. korpusa Armije Republike BiH, a među osumnjičenima su bili i Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Ramiz Ružnić, svi pripadnici Vojne policije 5. korpusa. Nakon ove informacije sve je stalo. O istrazi se više ne govori, nema nikakvog sudskog postupka a od posmrtnih ostataka generala Šantića nema ni traga.

Važno je istaknuti da je cijeli slučaj 2013.godine prekvalificiran iz ratnog zločina u civilno ubojstvo. Prekvalifikaciju je naredio Goran Salihović, aktualni glavni tužitelj BiH.

21 godinu obitelj generala Šantića se obraćala svim relevantnim institucijama u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ali je ostala uskraćena za bilo kakvu potporu i pomoć.

Obitelji je uskraćeno pravo da ga sahrani i da se pomoli na njegovu grobu. Njih ubojice ne zanimaju, oprostili su im u duhu svoje kršćanske vjere. Oni žele samo posmrtne ostatke svoga oca i muža!

Izvor: narod.hr