DUJE ŠANTIĆ "Ovim se kopa po našim ranama, ali očekivao sam ovakvu presudu"

Duje Šantić, Vlado Šantić, HNS, Duje Šantić, Vlado Šantić, hamdija abdić tigar
Duje Klarić/CROPIX

Duje Šantić, sin pokojnog zapovjednika HVO-a u Bihaću generala Vlade Šantića, ocijenio je da je namješten pravosudni proces kojim su za ubojstvo oslobođeni odgovornosti nekadašnjih pripadnici bošnjačke Armije BiH, dok su iz Hrvatskog narodnog sabora BiH pozvali državno pravosuđe da pronađe počinitelje zločina.

"Ovime se ponovno kopa po našim ranama. Iskreno, očekivao sam ovakvu presudu. Jednako kao što se to dogodilo pred Županijskim sudom u Bihaću gdje sam s mamom bio u svojstvu svjedoka. To je namješteno i od prvog trenutka se znalo da će tako završiti", rekao je Duje Šantić u telefonskoj izjavi za medije u Mostaru, prenosi Hina.

Odvjetnik: Ovom odlukom stavljena točka na pokušaje stavljanja mrlje na herojsku borbu Petog korpusa

Alen Nakić, odvjetnik prvooptuženog Hamdije Abdića Tigra, bivšeg zapovjednika Vojne policije Armije BiH u Bihaću, potvrdio je danas kako je Vrhovni sud donio pravomoćnu oslobađajuću presudu za nestanak i ubojstvo nekadašnjeg zapovjednika HVO-a u Bihaću, generala Vlade Šantića u ožujku 1995.

Duje Šantić, Vlado Šantić, HNS, Duje Šantić, Vlado Šantić, hamdija abdić tigar

Hamdija Abdić Tigar

U izjavi za medije Nakić je ocijenio kako je ovom odlukom stavljena točka "na pokušaje stavljanja mrlje na herojsku borbu Petog korpusa".

Šantićev sin: Presudom se ponovno pokušalo ubiti mog oca

Šantićev sin je istaknuo kako još uvijek nema pravde za njegovu obitelji jer odgovorni za taj zločin i prikrivanje te manipuliranje cijelim slučajem obnašaju visoke dužnosti.

"Oni koji imaju veze s pravdom sjede na visokim funkcijama i jednostavno zbog toga pravda ne može izaći na vidjelo. S ovom se presudom ponovno pokušalo ubiti mog oca, ali ne mogu uspjeti, jer u nama živi njegov duh", dodao je.

Abdić Tigar lani opet izabran za zastupnika u Parlamentu FBiH

Hamdija Abdić Tigar je unatoč kriminalnome dosjeu te optužbama za ubojstvo generala Šantića prošle jeseni ponovno izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH s liste bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Voditelj odjela za branitelje i Domovinski rat u Hrvatskom narodnom saboru BiH Mladen Begić izrazio je očekivanje od Tužiteljstva Unsko-sanske županije da u suradnji s institucijama Bosne i Hercegovine ozbiljnije pristupe tom ratnom zločinu.

"Ovdje se radi o namjeri ili traljavosti pravosudnih institucija kako bi se prekrio ratni zločin. Svakako ovakva presuda otvara veliku sumnju na selektivni pristup procesuiranja ratnih zločina, a žrtvama gubitak vjere u pravnu državu", naveo je Begić.

Zaštićeni svjedok rekao da je Šantić prvo teško pretučen, a kasnije ubijen

General HVO-a Vlado Šantić nestao je u noći s 8. na 9. ožujka 1995. nakon što ga je, po navodima svjedoka u hotel Sedra, odveo Hamdija Abdić Tigar, gdje se susreo s nekadašnjim zapovjednikom V. Korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem. Nakon toga mu se gubi svaki trag.

Duje Šantić, Vlado Šantić, HNS, Duje Šantić, Vlado Šantić, hamdija abdić tigar

U istrazi koju je vodila Federalna uprava policije pronađena je osoba koja je svjedočila o detaljima likvidacije generala Šantića. Tom je svjedoku dat zaštićeni identitet te je u izjavi istražiteljima rekao kako je general Šantić teško pretučen, a kasnije ubijen s četiri metka nedaleko željezničke postaje u Bihaću. Tijelo mu je prema tvrdnjama, ubačeno u plastičnu bačvu, zaliveno cementom i razrjeđivačem. Zbog toga se nije moglo DNK metodom utvrditi identitet pronađenih ostataka kod Bihaća kasnije nakon rata. 

Županijsko tužiteljstvo u Bihaću je podiglo optužnicu te cijeli slučaj nije okarakteriziralo kao ratni zločin, nego kao slučaj civilnoga ubojstva. Županijski sud u Bihaću je prošle godine oslobodilo optužbi Hamdiju Abdića Tigra i druge pripadnike Armije BiH, a Vrhovni sud Federacije BiH je potvrdio tu presudu.