SIGURNOST U FBIH - ZADOVOLJAVAJUĆA Svi parametri u opadanju osim kršenja javnog reda i mira

Sastanak komesara županijskih mupova u Goraždu
FUP

U Goraždu je u razdoblju od 14.-15.10.2021. godine, održan redovan sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije (FUP) i Policijskih komesara/direktora Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.

Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i hercegovine prema statističkim podacima županijskih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije prezentiranih po zadatim segmentima za rujan 2021. godine u odnosu na isti mjesec 2020. godine, ono karakterizira smanjenje:

- broj izvršenih krivičnih djela manji je za 43 djela ili 3,13%;
- broj prometnih nesreća manji je za 30 nesreća ili 1,70%;
- broj napada na ovlaštene službene osobe manji je za četiri napada ili 57,14%;
- dok je broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira povećan za 12 prekršaja ili 0,91%.

Kada se govori o stanju sigurnosti za razdoblje siječanj - rujan 2021. godine, na području Federacije Bosne i Hercegovine, u odnosu na uporedno razdoblje 2020. godine, isto karakterizira smanjenje:

- broja izvršenih krivičnih djela kojih je manje za 250 djela ili 2,12%,
- broja napada na ovlaštene službene osobe kojih je manje za šest napada ili 9,52%,
- dok je povećan broj prometnih nesreća više je za 58 nesreća ili 0,39%,
- i povećan je broj registriranih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 1.112 ili 5,54%.

Dijana Stevanović je u svom obraćanju navela da Ured specijalnog predstavnika Europske Unije u Bosni i Hercegovini, podržava koordinacijske sastanke policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine, a potom se osvrnula na strateške i programske prioritete Europske unije iz oblasti unutarnjih poslova. 

Naime, Stevanović je istaknula da je jedan od prioritetnih ciljeva Europske unije pružanje podrške policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini prvenstveno na jačanju kapaciteta i implementaciji preporuka iz mišljenja Europske unije. Nadalje, Stevanović je upoznala prisutne kada je u pitanju trenuti status, odnosno aktivnosti na uspostavi kontakt točke EUROPOL-a, obzirom da je navedena inicijativa također jedna od preporuka Europske unije.

Osim navedenog, razgovaralo se o planiranim aktivnostima u sklopu Asocijacije direktora policija jugoistočne Europe 'SEPCA', a vezano za revidiranje Izvještaja o procjeni prijetnje od organiziranog kriminala za područje jugoistočne Europe i uspostavu operativnih taktičkih grupa, koje bi za cilj imale poticanje razmjene policijskih informacija/podataka i pokretanje operativnih mjera.

Sagledavajući sveukupne pokazatelje iz segmenata sigurnosti: kriminalitet, javni red i mir, promet i aktivnosti policije, u cjelokupnom izvještajnom razdoblju siječanj - rujan 2021. godine zaključuje se da je sigurnosna situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine na zadovoljavajućem nivou.

Obzirom da je evidentno da sve policijske agencije u Federaciji BiH imaju problema sa nedostatnim ljudskim resursima u smislu nepopunjenosti, rukovoditelji svih policijskih institucija na području Federacije Bosne i Hercegovine, ponovno apeliraju na nadležne institucije, da shvate ozbiljnost ovog gorućeg problema svih županijskih MUP-ova i Federalne uprave policije, te da u okviru svojih zakonom određenih nadležnosti poduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se odobrila novčana sredstva u proračunima, te pokrenule aktivnosti na prijemu novih policijskih kadrova, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.