ŠEVAŠ NJIVE Mještani blokirali izgradnju autoceste

Ševaš Njive
Igor Božović/BHRT

Mještani Ševaš Njiva u Općini Čapljina održali su jutros mirni prosvjed i dvosatnu blokadu izgradnje autoceste na koridoru 5c, javlja BHRT.

Njih pedesetak ističu da već dvije godine traže od Autocesta FBIH da im se obnove oštećene lokalne ceste, a hoće i da se prije završetka radova spoje na gradski vodovod u Čapljini.

Svaki idući dan planiraju blokirati izgradnju dodatnih sat vremena sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

"Osnovni zahtjevi su vodooposkrba s gradskog vodovoda i vraćanje asfalta u postojeće stanje, kako je bilo prije. Nakon lažnih obećanja, sad će dvije godine, uzurpacije terena i devastacije na sve mnoguće načine, uništavanja voća i povrća, mi smo došli u situaciju kada moramo presretati automobile. Nije ovo fino kad se ne radi, mi nismo protiv autoputa, mi smo za autoput, ali na način na koji oni rade i na njihova lažna obećanja više se nećemo osvrtati. Žao nam je, ali više ovako neće ići. Neka se očituju pismeno, opečaćeno, jer smo od bivšeg direktora Terzića imali javno obećanje da će se pomoći građanima Šešvaš Njiva. Kad ovaj autoput prođe, mi ako sada ne dobijemo vodu, to više nikada niko neće razvaljivati da bi je dobili, kaže Rusmir Bojčić, stanovnik Ševaš Njiva.