Senad efendija Agić - Vehabizam u Bosni je neprihvatljiv

vehabije, vehabije, posavski obzor, vehabije
...živjeli pravoslavni Romi koji su iz tog sela protjerani od strane „dobrih Bošnja“ a nakon toga u njega dolaze vehabije i daju mu ime Gornja Maoča. Ignorirajući Ustav BiH, u selu je vladao šerijatski zakon. Nastavni program je bio šerijatsko-jordanski. Kod stanovnika sela je pronađeno oružje i streljivo, a na svojoj web stranici zagovarali su džihad, opravdavali i poticali samoubilačke napade, širili vjersku, nacionalnu i svaku drugu mržnju. Čak su kod muslimana zagovarali ne izlazak na izbore dok se ne uspostavi šerijatska BiH. Nakon redarstvene akcije združenih policijskih agencija BiH, došlo je do hapšenja članova ovog vehabijskog pokreta, na što su muslimansko-bošnjački mediji predvođenih Dnevnim Avazom, krenuli u „kukulek“  lijući suze nad ugroženim pravima vehabija i njihove „njeači“. Ni riječi kojom bi analizirali gore navedene grijehe ili npr. činjenicu da vehabijama nitko nije dobar (pa čak ni muslimani) ako nisu prošli njihov ekstremno nakradni islamistički atest kojeg kafiri (nevjernici) i onako ne prežive. Reis Cerić glavni imam IZ-BiH, izgubio je avaz i ne oglašava se. Ni mukajet. Od tuge za uhapšenom braćom vehabijama ali i straha, jer je i on kao reis službeno tražio uvođenje šerijata u Ustav BiH, a neki od uhapšenih vehabija predavali su u sarajevskim džamijama uz njegovo znanje i odobravanje.

Senad efendija Agić rođen 1960. godine u Novom Travniku, glavni imam IZ-a (Islamska zajednica) SAD-a još u studenom davne 2001. dao je intrvju za Radio Slobodna Europa, koji je kod reisa Cerića izazvao nervni slom. Kad danas nitko iz IZ ne daje izjave vrijedi pročitati makar ovaj Agićev koji apsolutno odgovara današnjem trenutku, odnosno vehabijskom problemu u BiH. Naime, ona događanja u BiH koja ef. Agić vidi čak iz Amerike, ta ista događanja ne vidi ni reis Cerić, a ni neke katoličke daidže koji su za vehabije i Cerića i onako samo kafiri. Ništa domaći ćoravci ne vide iako za razliku od ujaka ef. Agića, upravo oni žive u Bosni. Uneređenoj da prostiš. U multi-kulti Bosni i Hercegovini da prostiš, baš multi-kulti kao Noina arka napunjena raznim narodima i vjerama. Zbog međunarodnih pelikana gutača, evidentnog vjerskog ekstremizma i unitarizma muslimana-Bošnjaka, budaleština koje čini sitniš od kafir daidža ali i poneka srpska brada koja nije ništa kraća od one vehabitske, BeHa arka je izbušena kao švicarski sir i prijeti potonućem.

Što je to ujak ef. Agić izjavio za Radio Slobodna Eruopa što je tada kod reis Cerića izazvalo alergijsku reakciju odnosno prišteve po cijelom tijelu a najviše po njegovoj jezičini?

Citati su originali i nisu prevedeni na hrvatski jezik.

Ujak ef. AGIĆ: Vehabizam i vehabijske ideje i prije dolaska mudzahedina u rat,  davno su počele stizati u BiH.

Sa mnom se neće složiti mnogi, ali, nesvjesno, svi smo mi polako usvajali vehabijske ideje. Čak i ja kao učenik medrese učio sam o islamu od onih profesora koji su islam učili u Kairu, u Bagdadu i na drugim islamskim univerzitetima. Ja sada prepoznajem šta su bili vehabijski elementi u onome šta su nas učili profesori u Gazi Husrev-begovoj medresi. Vehabije ne žele da muslimani učestvuju u vlasti, čak ni da glasaju u onim sistemima koji nisu islamski. Oni nagovaraju muslimane da ne učestvuju u glasanju na izborima za vlast pod objašnjenjem da to nije islamska vlast i da muslimani nemaju pravo da učestvuju u takvoj vlasti i da nam Muhammed a.s. to ne bi dozvolio.

A kada je BiH u pitanju?

Ujak ef. AGIĆ: Islam ne dozvoljava da pojedinci i grupe uzimaju zakon u svoje ruke. Muslimani vjeruju u autoritet vlasti. Oni manje upućeni sami sebi tumače islam, previđaju Muhammedove a.s. riječi da je džihad najveća borba sa svojim nefsom, borba sa vlastitim negativnim osobinama. . Nije dobar način da se netko poučava o islamu čitanjem Kur'ana. Kur'an je ustav. Morate biti stručnjak da biste mogli tumačiti ustav. Ne može svatko tumačiti Kur'an.

Vehabije su ratoborni. Misle da je džihad samo u onome egzoteričnom, u onome što se vidi, što se pokazuje i što se ispoljava. Malo vjeruju u džihad sa samim sobom. Žele da islam učine ratobornim, da ga učine prodornim po svaku cijenu, da dokažu da je islam jedina prava vjera i da su svi na gubitku koji nisu muslimani. To sve rade na jedan rigidan način. Osnovno težište vehabitsko učenja kaže da sve što nije prakticirao Muhammed a.s. je novotarija i da svaka novotarija vodi u zabludu. Tradicionalni islam ne dijeli to mišljenje. Imam podatak od moga prijatelja novinara, Amerikanca, Stephena Schwartza, koji je dosta vremena proveo u BiH. Jedan od stotinu muslimana u BiH pripada vehabijskom pokretu i vehabijskom učenju. Drago mi je čuti da je naš reis efendija Cerić protiv vehabizma. Problem je u tome sto su to tek deklarativne izjave i što se ef. Cerić ne bori u dovoljnoj mjeri protiv toga.

Zašto muslimanski intelektualci ne progovore o tom radikalizmu koji je stran Bosni?

Ujak ef. AGIĆ: Zbog novca. Vehabije imaju novaca. Te novce iz arapskih zemlja donose u BiH i grade apsolutno neprimjeren broj džamija u kojima vehabije propovijedaju mržnju. Bojim se da ako na vrijeme ne budemo reagirali, ako na vrijeme ne preduzmemo neke korake da zaštitimo svoj vjerski identitet, možemo imati dosta problema. Već su se pojavile određene grupe koje postaju jake i koje već izdaju svoje časopise, imaju svoje radioprograme i jako su skloni terorizmu kojem je izvorište u arapskim muslimanskim zemljama sa šerijatskom nedemokratskom vlašću. BiH ne treba i ne smije biti šerijatska ili samo muslimanska i Bošnjacka, nego država sva tri njena ravnopravna naroda. Već sada postoji raznoliko prakticiranje islama po džamijama što dovodi do sukoba.

Da li je poziv Bin Ladena na sveti rat legitiman u muslimanskom svijetu?

Ujak ef. AGIĆ: Nije.Ko je Bin Laden? Ništa mu ne daje kredibilitet. On je za mene jedan običan manijak koji zloupotrebljava vjeru i vjerska osjećanja neobrazovanih muslimana. Zavodi ih i tjera u samoubistvo. Odnos islama prema samoubistvu je negativan. Čim neko učini samoubistvo, prestaje biti musliman. Sve one samoubice koje svojim samoubistvom ubijaju druge, umiru kao nevjernici i takvim se neće ni dženaza klanjati niti će biti ukopani u groblje gdje se ukopavaju muslimani. Nedopustivo je da muslimani u Londonu u jednoj džamiji služe dženazu za otmičare aviona. Vehabizam nas vraća 50 godina unazad. Nikada se žene nisu zabrađivale, nikada nisu pokrivale lica. Bin Laden je sebi dozvolio da upotrebljava mobitel, da upotrebljava i televiziju, i satelit, i sve ostale izume Zapada, i koristi ih u borbi protiv Zapada. Zapad je pronašao mikrofon, Zapad je pronašao televiziju, telefon, i on se time bori. Mislim da je to vrlo hipokritski. Seid Husein, jedan od najvećih muslimanskih autoriteta danas, ukazao je na jedan veliki problem o kojem muslimani uopće ne govore. Npr. natalitet među muslimanima je ogroman i ne prate ga obrazovne institucije i školstvo. Školstvo ne može da podmiri potrebe za školovanjem ogromne eksplozije stanovništva u islamskim zemljama. Sada je veliki broj mladih muslimana koji nemaju prilike da steknu ni osnovno obrazovanje ni o vjeri, ni o čemu. Oni se mogu zloupotrijebiti u šta god želite, spremni su za novac sve uraditi.

Poručujem: Vehabizam u Bosni je neprihvatljiv, inače nam slijedi „alžirski sindrom“  gdje zbog ekstremnog pristupa vehabijskog učenja mnogi Alžirci prelaze u kršćanstvo, što  ranije nikada nije zabilježeno. Ako ništa ne poduzmemo, vehabizam će nas koštati života, jer oni ne ostavljaju izbor, nego nasilu nameću tzv. Izvorni islam.

Aferim ujače ef. AGIĆ

Crovata/posavski-obzor.info