Senad Avdić: Lagumdžija i N. N. lice

Senad Avdić: Lagumdžija i N. N. lice
ČETVRTAK, 1. Ožujak

Dan je neovisnosti Bosne i Hercegovine i zamorne su medijske priče o tome gdje se ovaj datum slavi, gdje se ne slavi, kako, zašto... Treba negdje ultimativno kupiti osnovne kućne potrepštine. Cigarete i novine. Nabasam na prirodnog saveznika, Roma, sve pokupujem što je imao "na stanju", i onako ga šeretski pitam što nijedan dućan osim njegovog (pokretno mobilnog) danas ne radi. "Joj, burazeru, to ne znaš ni ti, to ne znaš ni ja." Kako se ono zove album Gorana Bregovića? "Šampanjac za Cigane"! Ovome mome drugu, prijatelju, komšiji, kad me god sretne, naručit ću šampanjac sa velikim Š!

PETAK, 2. Ožujak

"Ministar izonemnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas je posjetio premijera Federacije BiH Nermina Nikšića. Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o više otvorenih pitanja...", javlja Federalna novinska agencija FENA. "Lagumdžija posjetio premijera obližnje Federaciju BiH", piše, ne bez duha i osjećaja za šalu,  portal "SA-X.com". O toj smijuriji, dakle susretu ministra izonemnih poslova sa premijerom jednog entiteta treba se pažljivo, odgovorno informirati iz (što) više izvora. Ne znam kako bih ja, da mi se, nedajbože, ta vijest pojavila na desku, izvijestio čitatelje/recipijente. Vjerojatno ovako: "Danas je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija posjetio N.N. lice u Vladi Federacije..."

SUBOTA, 3. Ožujak

Imam dva do tri traumatična događaja u posljednjih dan, dva, tri. Pokušavam ih sabrati, pa ako uspijem, uspijem, a ako ne uspijem, na moju dušu nek' ide! Pričam, recimo, sa Matom Bašićem, koji me zove iz Australije. Radi na nekom tamošnjem lokalnom, hrvatskom radiju. A, sinoć mi došao prijatelj, drug, kolega - Dragan Stanimirović, također živi u Australiji i također je novinar, na istom javnom servisu. Ne znam ima li potrebe podsjećati, Dragan je prije sedam, osam godina, kad niko drugi nije htio niti smio, bio dopisnik Federalne TV iz Banje Luke. U osnovi, jedini ozbiljan i pismen novinar koji je ikada radio na 60 minuta. I Dragan danas govori iz iskustva Australije, gdje živi tisuću novinara i milion naroda, da sve možeš raditi osim da na bilo koji način ugroziš harmonične vjerske, nacionalne i druge odnose u Australiji.

NEDJELJA, 4. Ožujak

Splitski sociolog DRAŽEN LALIĆ, beskrajno drag i sustavan znanstvenik, fenomenalno rubnih, a u osnovi ključnih manifestacija javnih frustracija (navijačke skupine, nasilje na stadionima) danas kod Ace Stankovića pojašnjava kako ga je u cijeloj životnoj i profesionalnoj karijeri odredilo to što je kao fanatik Hajduka na utakmici u Sarajevu zboden nožem. Mislim, a ne tvrdim, da je na toj istoj utakmici, "Sarajevo - "Hajduk", jedva živu glavu izvukao još jedan užareni "torcidaš", putnik-namjernik Boro Dežulović. Je, zbilja je bilo gadno izvući glavu na ramenima, od Koševa pa do Željezničke stanice splitskim navijačima; ali, da li su, povrijeđeni, izbodeni, razmišljali o nama, navijačima "Hajduka" iz Sarajeva, skrušenim i obespravljenim, koji nismo nosa smjeli pomoliti, a kamoli proslaviti titulu prvaka koju je "Hajduk" osvojio na "Koševu". Proslavio sam taj "Hajdukov" uspjeh intimno, kamerno, sa amidžom Ćamilom, koji me je ciljano gurnuo u vrtlog "Hajduka", milion utakmica zajedno gledali, pa mi kaže iskustveno, dokrajčeno: "Lako je za Hajduk navijati u Splitu, problem je kad navijaš za Hajduk u Sarajevu."

PONEDJELJAK, 5. Ožujak

Veličanstveno, majstorski, superiorno, nadmoćno... sve su to riječi koje su nedovoljne da uobličim sve što sam osjetio i doživio nakon ponoćnog gledanja filma Redacted Briana de Palme. Brian de Palma je Hitchook moje mladosti u kategoriji sa Walterom Hillom, Stevenom Soderberghom, "filmskom žanrovskom mafijom" osamdesetih. Brzo, tačno, pametno, De Palma je, kombinirajući sve raspoložive tehnike dokumentarističke, internetskowebističke, okupio priču oko lokalnog problema a globalno dalekosežnog - check pointa u iračkom gradu..., šta je osobina genija, a moj favorit za genija je Brian de Palma. Od sitnog napraviti krupno, od lokalnog napraviti globalno, od silovanja djevojčice u Iraku da te želudac zaboli više nego kad se ista ta zvjerska radnja desi u Sarajevu, Višegradu, Prijedoru...

UTORAK, 6. Ožujak

A, dobra mi ova jutrošnja priča, negdje usput pokupih i kupih zdravo za gotovo: Sreo, navodno, Muju na Trebeviću čitav korpus četnika pa ga vojvoda pita znate li vi ko smo mi. A, Mujo, naivan kakvim ga je već Bog stvorio, odgovori: "Ako Bog da, inšallah, skrivena kamera."

SRIJEDA, 7. Ožujak

Čisto da bih olakšao posao neovisnim istraživačima koji, jadnici, moraju pratiti moju mapu puta u posljednjih 48 sati, da bi dokazali nešto što su već "osmislili", stvar izgleda ovako, dostupna je i transparentna a ja ću je ogoliti do besmisla: "Ciljano lice, Senad Avdić, predmet obrade tijekom zadnjih 48 sati, sreo se u više navrata i razgovarao sa odranije poznatim licima: Isović Feđa, Kojović Predrag, Tanović Danis, Duraković Jasmin, Hartmann Florence, Gržić Nikica, Ahmetović Sadik, Alibabić Munir, Čampara Dubravko, Hamo (bliži podaci nedostupni, sad-zasad), Pjanić Miralem, Sidran Abdulah, Vasić Miloš, Bago Mislav, Kurtović-Kurt Senka." E, pa, neka ti majstori medijske špijunaže otkriju ko me je od pobrojanih usmjerio da otkrijem kako je tužiteljica državnog Tužiteljstva BiH Vesna Budimir bespovratna prevarantica u teškom kaznenom djelu prevara i zloupotreba službenih ovlaštenja...

Piše: Senad Avdić/slobodna bosna