Sefer Halilović tužio žrtvu zločina u Grabovici

Sefer Halilović, ratni zločin, bradina, Sefer Halilović, logor, Konjic, Jablanica, ratni zločin, Sefer Halilović, zapovjedi, ratni zločin, Sefer Halilović, BIH Dayton, Dayton, Bošnjaci, Hrvati, Uzdolske kalvarije, Grabovica, procesuiranje ratnih zločina, ratni zločini, Sefer Halilović, Crni labudovi, Zločini Armije BiH

On je Drežnjaka tužio zbog tvrdnji kako je na dan počinjenja masakra civila bio u selu Grabovica. Halilovićev tim je dostavio i presudu Haaškog tribunala kojom je on oslobođen optužbi.

Drežnjak je za Dnevni list kazao kako je ovo oblik pritiska na njega i udrugu koja godinama pokušava doći do istine i pokazati je domaćoj i svjetskoj javnosti te doznati sudbinu 17 civila za kojima se toliko godine još uvijek traga.

- Ovo je pokušaj zabrane iznošenja mišljenja, ovo je pritisak, jer u zadnje vrijeme sve više i više dokumenata i knjiga pokazuje što se događalo na ovom prostoru. Stoga bi se nadležne institucije konačno trebale ozbiljno uhvatiti u koštac s ovim slučajem, naglasio je Drežnjak.

Podsjetimo, pokolj u Grabovici je bio ratni zločin kojeg su počinili pripadnici Armije BiH (postrojbe "Crni labudovi") , kada su na okrutan način ubili 33 civila Hrvata.Počinjen je 7., 8. i 9. rujna 1993., u selu Grabovici kod Jablanice, u sjevernoj Hercegovini, za vrijeme osvajačke operacije Armije BiH "Neretva '93″. Cilj te operacije je bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna i Konjica do Neuma.

Prosjek godina ubijenih bio je 69. Najmlađa žrtva Mladenka Zadro imala je četiri, a najstariji Marko Marić 87 godine.

Za zločin u Grabovici do sada su na domaćim sudovima osuđena petorica bivših pripadnika Armije BiH. Enesa Šakraka je Županijski sud u Sarajevu osudio na 10 godina zbog ubojstva Ljubice i Mladenke Zadro, a Mustafu Hotu na 9 godina zbog ubojstva Pere i Dragice Marić.

Županijski sud u Mostaru osudio je na po 13 godina Nihada Vlahovljaka, Harisa Rajkića i Seada Karagića zbog ubojstva troje članova obitelji Zadro i to Ivana, Matije i Mladena.

Za zločin u Grabovici sudilo se bivšem generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, no Haški sud oslobodio ga je optužbi za zapovjednu odgovornost, navevši u presudi: "vojna operacija Neretva 93. uopće nije postojala. General Halilovića teretilo se po zapovjednoj odgovornosti, budući da je bio obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera Armije BiH i što je bio glavni koordinator operacije "Neretva '93″, što je i sam naveo u svojoj knjizi „Lukava strategija".

hrsvijet.net