Sebija Izetbegović: Stanje na KCUS kritično, sve je popunjeno bolesnicima

Sebija Izetbegović: Stanje na KCUS kritično, sve je popunjeno bolesnicima
N1

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je da je "stanje kritično" kada je riječ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i stanju na KCUS-u. 

"Upravo smo izašli iz Posebnog respiratornog centra. Sinoć smo bili do ponoći, vršili razmještaj i pokušavali premještati lakše bolesnike. Sve je popunjeno bolesnicima. Čitava zgrada stare kirurgije je za covid-19", izjavila je Izetbegović medijima.

Navela je da su Podhrastovi popunjeni, napominjući da skoro godinu dana rade sve što mogu, gotovo sami, te da je osoblje iscrpljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Težak je psihički pritisak biti među ovako teškim bolesnicima. Mi radimo i raditi ćemo i dalje sve što možemo da spasimo što više života, ali je zaista kritično i teško stanje. Sve je više oboljelih uposlenika. Kisik se troši u ogromnim količinama. Upravo sam obaviještena da će biti problema u opskrbi. U strahu sam šta će biti sutra i hoćemo li ga imati dovoljno", dodala je Izetbegović.

Prema njezinim riječima, Krizni stožer KS morao je predvidjeti ovu situaciju prema rastu broja zaraženih i oformiti dodatne izolatorije i prostore za oboljele. Izetbegović je apelirala na sve odgovorne da se odmah uključe u rješavanje problema smještanja novih oboljelih, kao i da osiguraju dostatno snadbijevanje KCUS-a potrebnim količinama kisika.

"Životi svih hospitaliziranih ovise od toga. Još uvijek imamo dovoljno lijekova i zaštitne opreme, ali se troši u ogromnim količinama. Molim građane da pomognu, da poštuju propisane mjere. Sada je već ogroman broj zaraženih i bolesnih, ali da spasimo što možemo. Zaustaviti dalje širenje zaraze možemo samo zajedno. Molim vas mislite na one koje volite, na prijatelje i svoju rodbinu, svi su potencijalni bolesnici", navela je Izetbegović.