SEBIJA GUBI DIREKTORSKU FOTELJU Vlada FBiH smijenila Upravni odbor KCUS-a

Sebija Izetbegović
Ilustracija

Na današnjoj sjednici u Sarajevu, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donijela je odluku o smjeni Upravnog i Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kako saznaje Avaz.

Ovaj potez mogao bi biti ključan u procesu daljnjih promjena na čelu KCUS-a, uključujući i moguću smjenu generalne direktorice, Sebije Izetbegović.

Vlada FBiH aktivno je uključena u procese koji se odvijaju unutar KCUS-a, a današnja smjena Upravnog i Nadzornog odbora mogla bi biti indikator budućih promjena u upravljačkoj strukturi ove medicinske institucije.

Jedan od ključnih preduvjeta za smjenu Uprave KCUS-a, na čelu sa Sebijom Izetbegović, jeste upravo smjena navedenih odbora. Izetbegović se trenutno nalazi u nezavidnoj poziciji, s obzirom na to da joj je akademsko zvanje pravomoćno oduzeto odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Prema članu 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, generalni direktor KCUS-a mora imati zvanje doktora znanosti, što Izetbegović, nakon oduzimanja akademskih zvanja, formalno više ne ispunjava.

Iako joj mandat ističe u siječnju sljedeće godine, evidentno je da postoje ozbiljni izazovi i pitanja u vezi sa njenom sposobnošću da nastavi obnašati ovu funkciju, posebno u svjetlu najnovijih događaja.

Vlada FBiH čekala je prijedloge županijskih vlada sa imenima potencijalnih kandidata za pozicije unutar odbora, ali se proces odužio. Sada, kada su imena dobivena, moguće je da će se procesi unutar KCUS-a ubrzati.