SDA OSTALA I NASTAVLJA PO STAROM U HNŽ Zbog Hasića žele mijenjati zakone, pa da komesar i zamjenici ostaju do 70-te

policija MUP HNŽ
Hercegovina.info

Stranka demokratske akcije održala se u vlasti u HNŽ-u, a kako se sada čini žele nastaviti po starom, te prilagođavati sustav i zakone sebi i svojima. 

Naime, na stolu je incijativa SDA da se mijenja zakon kako bi zamjenik komesara ostao Ramiz Hasić, a da ne dođe Mirsad Subašić, načelnik Policijske uprave Konjic koji toj stranci ne odgovara, budući da žele osobu koju mogu kontrolirati. 

Hasić je među onim zaposlenicima MUP-a HNŽ koji u 2024. ispunjavaju uvjete za umirovljenje temeljem 40 godina staža, a u mirovinu bi trebao već krajem siječnja. No, SDA, tvrdi naš izvor u Vladi HNŽ-a zakonskim izmjenama želi osigurati da Hasić ostane, pa da i svi nakon njega mogu ostati do 70-te. To su osmislili na način da se navede da oni koji su u mandat ušli prije 65-te mogu ostati do kraja, što znači da bi ga završili sa 69, ili malo manje. 

MUP je prije dolaska nove vlasti raspisao natječaj za zamjenika komesara, no SDA sada pokušava i u HDZ-u traži partnera za izmjene zakona prvo na Vladi, a potom i Skupštini, da tko je ušao u mandat prije 65 godina, ostane do kraja istoga. Hoće li na ovaj novi javašluk SDA pristati HDZ, koji se kadrovski pomladio ostaje kratko pričekati, budući da je po ovom pitanju vremenska stiska. 

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije natječaj za zamjenika komesara policije raspisao je 15. studenog ove godine u Večernjem listu, a objavljen je i na stranicama Službe za zapošljavanje HNŽ. 

Mandat zamjenika komesara policije traje četiri godine uz mogućnost produženja za još jedan mandat. Mora imati najmanje deset godina radnog iskustva u policiji na rukovodećim pozicijama (isključujući razdoblje od 1. ožujka 1992. do 14. prosinca 1995. godine) i dokazanu sposobnost rukovođenja složenim poslovima („rukovodeća pozicija u policiji" označava poziciju višeg inspektora ili višu), te najmanje tri godine radnog iskustva u činu glavnog inspektora policije ili višem činu. 

Podsjetimo, prije godinu dana imali smo tri osobe prijavljene za zamjenika komesara - Mirsada Subašića, načelnika Policijske uprave Konjic, Roberta Perića, načelnika Terenskog ureda Jug Granične policije BiH, te šefa operativaca u MUP-u HNŽ Ramiza Hasića.  Perić je imenovan za komesara, a Hasić za njegova zamjenika. 

Kako smo tada pisali, Hasić se već tada nalazio u svojevrsnoj vremenskoj stisci jer je ubrzo ispunjavao uvjete za mirovinu temeljem staža, te je tražio da mu se iz mirovinskog sustava briše više od godinu dana staža.